Vatana ihanet tapesinin yayınlanmasının ardından soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Dışişleri Bakanlığı'nda yürütülen idari soruşturmadan elde edilen bulgular üzerine harekete geçecek. Dışişleri'nde tamamen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ekipleri tarafından yürütülen araştırmada, makam katında böcek araması yapıldı, ancak sonuç temiz çıktı.
ANAYASAL DÜZENE KARŞI SUÇ

İnternete önceki gün sızan dinlemenin ardından aynı gün eski TİB Başkanı Fethi Şimşek'in başsavcılığını yürüttüğü Ankara Başsavcılığı re'sen harekete geçmişti. "Casusluk" suçlaması üzerine başlatılan soruşturmayı, daha önce özel yetkili savcıların yürüttüğü soruşturmaların büyük bölümünü üstlenen "Anayasal düzene karşı işlenen suçlar" bürosundan Savcı Tekin Küçük yürütecek. 

MİT İNCELEMESİ BEKLENECEK

Edinilen bilgiye göre, savcılığın henüz olaya ilişkin bir inceleme ve araştırması bulunmuyor. Savcılığın halen Dışişleri Bakanlığı'nda yürütülen idari soruşturmanın tamamlanması ve buradan çıkacak bulguların iletilmesini beklediği öğrenildi. Bu arada Dışişleri Bakanlığı'nda, Bakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay 2'inci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun güvenlik zirvesini illegal şekilde kaydedenleri bulmak için önceki gün alarma geçildi. Bakanlıkta dün de süren araştırmanın tamamen MİT tarafından yürütüldüğü, MİT'in istihbarat ve elektronik uzmanlarından oluşan birkaç birimle her olasılığı detaylarıyla incelediği bildirildi. Dinleme ihtimallerinin böcek saklanması ve ortam dinlemesi şeklinde yapılabileceğini belirtilirken, Bakanın makam odası ve makam katı baştan aşağı arandı. Ancak böcek bulunamadı.

BÖCEK BULUNAMADI ORTAM DİNLEMESİ Mİ

Ortam dinleme seçeneğini değerlendiren kaynaklar, bu ihtimalin de zayıf bulunduğunu vurguladı. Ortam dinlemesinin, içinde gelişmiş dinleme cihazların bulunduğu büyük bir araç ile yapılabileceği anımsatılarak, bu tür bir aracın, güvenlik duvarını aşıp Dışişleri Bakanlığı'nın otoparkına giremeyeceği belirtiliyor. Kaynaklar, Dışişleri'nin önündeki park alanına park edilmesi halinde de bu tür bir aracın dikkat çekeceğine işaret ediyor. Uzmanlar, kaydın nasıl ve kim tarafından yapıldığı üzerine odaklanırken, üzerinde durulan bir seçeneğin de Davutoğlu'nun makam odasının, zaman zaman yerinden alınan ve sonra tekrar yerleştirilen yüksek teknolojili bir böcekle dinlendiği yönünde olduğu kaydedildi.

TOPLANTI GÜNÜ ARAMA YAPILMIŞ

Toplantının yapıldığı gün de böcek araması yapılmış. Buna göre; IŞİD'ın Süleyman Şah Türbesi'ne saldırı planı, söz konusu terör örgütünün 15 Mart'ta internette yayınladığı tehdit mesajından önce Türk istihbarat yetkililerince öğrenildi. Türkiye'nin sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah türbesi ile Türk hudut boyunu korumak için yapılan 4'lü Zirve öncesinde, toplantının yapıldığı Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanlığı'nın üçüncü katındaki makam odasında titiz bir güvenlik araştırması yapıldı. Odada hiçbir dinleme cihazı bulunmazken, toplantı esnasında da oda içi portatif jammer cihazlarının çalıştırıldığı öğrenildi. Kaynaklar, ayrıca, Bakanlık'ta 'sağır oda' olarak tabir edilen, dinleme imkanlarının bulunmadığı bir odanın bulunmadığı da dile getirdiler. Tüm bu bulgular ışığında MİT yetkilileri, makam katındaki her şey ve o gün makam katında bulunan herkesi mercek altına aldı. Dışişleri, Genelkurmay ve MİT Müsteşarı'nın yakın ekibinin yanı sıra Bakanlık makam katında o gün olan herkes inceleme altına alındı.

VELİ DALGALI VE TEKİN KÜÇÜK YÜRÜTECEK

Vatana ihanet tapesine ilişkin soruşturma, eski TİB Başkanı Fethi Şimşek'in başsavcılığını yürüttüğü Ankara Başsavcılığı tarafından yürütülecek. Şimşek, yasal dinlemelerden sorumlu olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) ilk Başkanı. 1 Aralık 2012'de kendi isteğiyle, savcılık görevine dönen Şimşek, HSYK tarafından önce Ankara bölge Adliye Mahkemesi'ne, ardından da Mayıs 2013'te Ankara Başsavcısı olarak görevlendirilmişti. Şimşek, bu görevini, Başbakan Erdoğan'ın evinde ve Başbakanlık'taki ofisinde bulunan "dinleme cihazıyla ilgili soruşturmayı yürüten İbrahim Ethem Kuriş'ten devralmıştı. Casusluk soruşturmasını doğrudan yürütecek büro ise, daha önce özel yetkili savcıların yürüttüğü soruşturmaların büyük bölümünü üstlenen "Anayasal düzene karşı işlenen suçlar" bürosu. Büronun başına da, 17 Aralık soruşturmasının ardından Ankara Başsavcıvekilliğine atanan Veli Dalgalı getirilmişti. Dalgalı, Şadan Sakınan'dan alınan KPSS soruşturmasını yürüten savcı olarak tanınıyor. Casusluk soruşturmasını ise, bu büroda görevli Tekin Küçük yürütecek.