Kudüs’ün kaderi, hukuk ve ahlak tanımadan Filistinliler’in topraklarını gasp eden işgalci devlet İsrail’in eline bırakılamaz. ABD, altında imzası olan BM kararını yok saydı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da İnovasyan ve Girişimcilik Zirvesi'nin kapanışında konuştu. ABD'nin Kudüs kararına sert tepki gösteren Erdoğan, "Hiç kimse hukukun üstünde değildir. 1947'nin paylaşım planını BM yaptı. 1967'ye geliyoruz, Filistin'i sıkıştırdılar iyice ve sonunda İsrail o bölgenin tamamını işgal etti. İsrail bir işgal devletidir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şöyle dedi:

'SOYDAŞLARIMIZIN GÖZYAŞLARI...' 

 "Dün ülkemiz aleyhine oluşturulmaya çalışılan algı Kurtuluş Savaşımızı başarıyla sonuçlandırmamıza ve yeni devletimizi kurmamıza engel olmamıştı.
Bugün de benzer gayretler 2023 hedeflerimize ulaşmamıza, demokraside ve ekonomide dünyanın en ileri ülkeleri arasına girmemize engel olamayacaktır.
 Dilimize yenilikçilik olarak çevrilen inovasyon ile girişimcilik esasen milletimizin fıtratına çok uygundur. Türkiye adeta dünyanın kalbi olan bir coğrafyada...
Sadece kendi insanımız değil dünyadaki milyonlarca mazlum gözlerini ülkemize kilitlemiş durumda. Gümülcine'de soydaşlarımızın gözyaşlarını bizzat yerinde tespit ettim. Umut Türkiye.

'HAKLI OLAN GÜÇLÜDÜR' 

 Her zaman ifade ettiğim gibi Türkiye'nin sendelemesi demek kardeşlerimizin de sendelemesi demek. Düşünün 65 yıl önce Celal Bayar oraya gitmiş, oraya bir okul yapmışlar Celal Bayar isminde.
Sonra ismine bile katlanamamışlar ve ismini kazımışlar. Yunan yönetimine söyledim, restorasyonsa restorasyon... Çünkü biz şuna inandık; Düşüncesine güvenen düşünce özgürlüğünden, inancına güvenen inanç özgürlüğünden korkmaz.
 Tarih dünde kalırsa yazık, tarihi geleceğe taşımak çok önemli. Amerika'nın da altında imzası olduğu BM kararını son açıklamasıyla ABD yok saymıştır. Şimdi sen bu imzayı yok sayıyorsun.
Hiç kimse hukukun üstünde değil, hiçbir ülke uluslararası hukuku yok sayamaz.
1947'nin paylaşım planını BM yaptı.
1967'ye geliyoruz, Filistin'i sıkıştırdılar iyice ve sonunda İsrail o bölgenin tamamını işgal etti.
 İsrail bir işgal devletidir.
Şu anda orada terör estiriyorlar.
Niye? 'Ben güçlüyüm.' Şunu açık ve net söylüyorum:
Güçlü olmak haklı olmak anlamına gelmez. Haklı olan güçlüdür. Bu karar bölgeyi tahrik ve tahrip etmektedir. Kaç gündür uluslararası liderlerle görüşüyorum.
Fransa, Azerbaycan, Kazakistan, Papa ile görüştüm. Bu sorun sadece Türkiye'nin, Müslümanların sorunu değil, burada aynı zamanda Hıristiyanların da sorunu var. Trump 'Ben yaptım oldu' anlayışıyla bir yere gitmek istiyor. Büyük ülkelerin liderleri, çatıştırmakla değil barıştırmakla görevlidir."

ALTI LİDERLE DAHA KUDÜS'Ü KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs'teki son gelişmelerle alakalı olarak dün de dünya liderleriyle telefon görüşmeleri yaptı. Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbeyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile birer görüşme yaptı. 17 liderle görüştü Erdoğan ile Macron görüşmesinde ABD yönetiminin Kudüs kararının bölge için endişe verici olduğu vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazasının tüm insanlığın görevi olduğuna dikkati çekti. Erdoğan ve Macron, ABD'nin kararını yeniden gözden geçirmesi ve uygulamaktan vazgeçmesi yönünde girişimlerini sürdürme konusunda mutabık kaldı. Erdoğan şu ana dek 17 liderle görüştü. Yarın da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ağırlayacak.

'ARKASINDA EVANGELİSTLER VAR'

 "Bugün yaşadıklarımız sonuç... Asıl sorun sistemin kendisidir. Bizim itirazlarımızın tepki çekmesinin sebebi de budur. ABD'nin Kudüs ile ilgili kararının bizim nazarımızda hiçbir geçerliliği yoktur. Kudüs devlet terörü uygulayan bir ülkenin insafına terk edilemez. Bunları ancak işgalciler yapar. Devlet terörü estirenler yapar. Kudüs'ün kararı işgalci bir devletin eline bırakılamaz. Kudüs bizim göz bebeğimiz, ilk kıblemiz, kırmızı çizgidir. Bu kararın arkasında evangelistler var. Bunu sayın başkandan dinledim. Bu karara asla rıza göstermeyeceğiz."