Norveç Başbakanı Erna Solberg, İsrail'in yeni yerleşim yerleri oluşturmasını kabul etmediklerini ancak boykot yerine İsrail ile ticaret alanındaki işbirliğine devam edeceklerini bildirdi.
Norveç Kralı Harald'ın daveti üzerine bu ülkeye 3 günlük ziyaret gerçekleştiren İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Erna Solberg ile görüştü.

Görüşme sonrasında  Başbakanlık binasında düzenlenen basın toplantısında, iki ülkenin ekonomi ve araştırma alanlarında işbirliğini artırma kararı alındığı açıklandı.

İsrail ve  Filistin arasındaki barış görüşmelerinin de konuşulduğu toplantıda, Başbakan Solberg, İsrail ve Filistinliler arasında barışçıl bir çözümün şart olduğunu belirterek, "Tarafların ortak bir paydada buluşması kaçınılmaz. Ancak biz açık bir şekilde şunu söylemeliyiz ki İsrail'in yeni yerleşim yerleri oluşturmasını kabul etmiyoruz. Fakat bunun karşılığı boykot olmamalı. Norveç, İsrail ile ticaret alanındaki işbirliğine devam edecektir" diye konuştu.

Peres ise iki ülkenin kültür, ekonomi ve araştırma alanlarında ortak fikir üretebileceğini belirtti. İsrail Cumhurbaşkanı, "Norveç ile farklı bir bağımız var. Neticeye ulaşmadı ancak Filistinliler ile ilk barış umudu burada gerçekleşti" dedi.

Batı Şeria'nın işgali sorulan Peres, "Gazze'yi terk ettiğimizde yerleşimcileri geri çektik. Bunun karşılığı ise 60 bin roketin İsrail'e ateşlenmesi oldu. Neden? Çünkü Gazze'yi bıraktığımız için. Eğer İsrail Batı Şeria'dan geri çekilirse aynı sonuçla karşılaşacaktır" ifadesini kullandı.

Ortadoğu barış görüşmelerindeki rolü nedeniyle 1994'te Nobel Barış Ödülü verilen 90 yaşındaki Peres'in  bugün Nobel Enstitüsü'nde konuşma yapması bekleniyor. Ardından Dışişleri Bakanı Börge Brende ile bir araya gelecek olan Şimon Peres, bu akşam Norveç'ten ayrılacak.

Protesto edilmişti

İsrail'in işgal politikası ile insan hakları ihlallerinin göz ardı edildiğini belirten ve yarım milyona yakın üyesi bulunan insan hakları örgütleri ile bazı sol partilerin üyeleri tarafından dün parlamento binası önünde gösteri yapılarak Peres'in ziyareti protesto edilmişti.