“İsrail devleti”, Mavi Marmara'ya düzenlenen saldırıda katledilen Furkan Doğan'ın ailesinin dönemin İsrail Savunma Bakanı Barak hakkında California'da açtığı davaya müdahil olup taraf oldu. ABD'deki dava devam ettikçe İsrail-ABD ilişkilerinin de gerilerek iki ülkenin arasını açtığı biliniyor. Bu süreçte de ABD ve İsrail'i büyük bir mücadele bekliyor...

Alınan bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Furkan Doğan'ın ailesinin avukatlarına yazı gönderdi. Yazıda, İsrail devletinin, 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye yardım götüren gemiye yapılan saldırıda katledilen ABD vatandaşı Furkan Doğan'ın ailesinin, dönemin İsrail Savunma Bakanı Barak hakkında California Merkez Federal Mahkemesi'nde açtığı davaya müdahillik talebinde bulunduğu kaydedildi.

İsrail, ABD Dışişleri Bakanlığına yaptığı başvuruda, "Ehud Barak'ın diplomatik dokunulmazlık gereğince yargılanmaması" gerektiğini savundu.

BARAK KENDİSİNE ATFEDİLEN SUÇLARI İŞLEDİ

Mavi Marmara avukatlarınca yapılan açıklamada da Ehud Barak'ın kendisine atfedilen suçları işlediği vurgulanarak, bu nedenle dokunulmazlık hakkından yararlanmasının söz konusu olamayacağını bildirildi.

İSRAİL İLE ABD'Yİ SERT BİR MÜCADELE BEKLİYOR

İsrail’in bu davada eski başbakanı Ehud Barak’ın olası ABD korumasından yararlanamama durumunda ABD ile daha sert bir mücadeleye girişeceği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: “İsrail, Mavi Marmara davalarından kurtulmak için dava açılan devletlere siyasi baskı yapmaya ve Türkiye ile anlaşarak tüm davalardan kurtulmaya çalışmakta. Mavi Marmara saldırısında şehit olanların aileleri ve diğer tüm mağdurlar ise ısrarla ve kararlılıkla davaları sürdüreceklerini beyan ediyorlar.

DOKUNULMAZLIKTAN YARARLANAMAZ

Furkan Doğan'ın ailesinin avukatlarından Gülden Sönmez ise, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ehud Barak'ın kendisine atfedilen suçları işlediğini vurgulayarak, bu nedenle dokunulmazlık hakkından yararlanmasının söz konusu olamayacağını söyledi.