Dünya Müslüman Alimler Birliği, Irak'ta yaşananları 'Sünni devrimi' olarak nitelendirdi.
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Irak'ta son günlerde yaşanan olaylara ilişkin bildiri yayımladı.

Irak'ta "Milli Birlik Hükümeti" kurulması çağrısında bulunulan bildiride, "Irak'ta yaşananları, yalnızca İslami bir grubun olayı olarak açıklayamayız, bu büyük bir Sünni devrimidir" denildi.

"Bu devrim asla Şiilere karşı değildir, bilakis meşru hakların elde edilmesi için gerçekleştirildi" ifadeleri kullanılan bildiride, bunun en büyük delilinin Şii bölgelere saldırı düzenlenmemesi ve tek bir sivil Şiinin öldürülmemesi" olduğu belirtildi.

"Irak'ta yaşanan olaylar, zulüm, yolsuzluk ve kısıtlama politikasının ürünü" denilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Ordunun, polisin çöküşü boşluktan kaynaklanmadı. Musul'un düşmesi, halk devrimi sonucu gerçekleşen bir olaydan başka birşey ile açıklanamaz. Gücü ne olursa olsun bir örgüt (IŞİD'i işaret ederek) 4 milyon nüfuslu bir kenti ele geçiremez."

Bildiride, birliğin daha önce Irak yönetimini, Sünni halkın ve hareketlerin taleplerine cevap vermeleri yönünde uyardığı hatırlatılarak, "Eğer Sünni halka yönelik kötü uygulamalar, adil, olgun ve mezhepçilikten uzak bir siyasetle tedavi edilseydi bunlar yaşanmayabilirdi" denildi.

YUSUF EL KARADAVİ KİMDİR?
Dünya Müslüman Alimleri Birliği başkanlığını Yusuf El Karadavi yürütüyor. Mısır doğumlu olan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Karadavi, Mısır'ın El-Garbiyye ilindeki Siff Turab şehrinde doğdu.

El-Ezher Üniversitesi Usul-u Din Fakültesi'nde okuyan Karadavi, 1958 yılında Yüksek Arap Dili Araştırmaları Enstitüsü'nden dil ve edebiyat konusunda lisans yaptı. Usul-u Din Fakültesi, Kuran ve Sünnet İlimleri bölümünde master yapan Karadavi, doktorasını da 1973 yılında aynı fakültede tamamladı.

Karadavi, Katar’da yaşıyor ve Müslüman Kardeşler’in (İhvan) önde gelen figürlerinden biri.