Suriye'nin Rekka kentinin IŞİD tarafından kontrol altına alınmasıyla bu bölgede gazetecilerin çalışmaları oldukça sınırlandı.

Bu kentteki gelişmeler IŞİD'in basın organı tarafından iletiliyor. Ancak France 24 isimli haber kanalı, bölgeye girmeyi başararak Rakka'dan görüntü servisi etti. Elde edilen bu görüntüleri IŞİD'in başkenti haline dönüşen Rakka'da, Suriyeli "Razan" isimli kadının çektiği belirtildi.

Razan isimli kadının, iç savaş nedeniyle bir süre Türkiye'ye göç ettiği, geçtiğimiz Şubat ayında ise Türkiye'den tekrar doğum yeri Rakka'ya dönme kararı aldığı öğrenildi. France 24 kanalına konuşan Razan, IŞİD'in kadınlara uyguladığı zorunlu şeriat nedeniyle dışarı çıktığında tamamen kapanmasının gerektiğini söyledi.

KAMERAYI CÜZDANINA YERLEŞTİRDİ

Rakka'ya dönüşünü kayda almak amacıyla cüzdanına kamera yerleştirdiğini ve ortasında bir delik oluşturduğunu dile getiren Razan, kameranın dikkat çekmemesi için etrafını boncuklarla süslediğini ifade etti.

Bu davranışının oldukça riskli olduğunu dile getiren Razan; "Vatanım Suriye ve şehrim Rakka için yaptım" diyerek, IŞİD'e karşı mücadele etmek amacıyla bu yola başvurduğunu ifade etti. Rakka'da yaptığı geziyi anlatan Razan; "Şehrin dört bir yanında IŞİD tarafından askeri kampların yapıldığını gördüm ve şehir merkezindeki valilik binası ile Bişare Klisesi karargaha dönüştü. Aynı zamanda Vali'nin sarayı örgüte ait hastane yapıldı ve iç savaş yüzünden sakinlerinden boşalan yüzlerce ev ve dairenin IŞİD'in yabancı militanları tarafından kullanıldığını gördüm.

MİLİTANLAR EŞLERİYLE ALIŞVERİŞ YAPIYOR


Son zamanlarda başta caddeler ve iş yerleri olmak üzere kentin her yerinde IŞİD militanları gruplar halinde görünmeye başladı. Militanların bir çoğu ailesiyle beraber alışverişini yapıyordu ve aldıkları eşyaların parasını iş yeri sahibiyle pazarlık yapmadan tıkır tıkır ödüyordu, örgüt Rakka dışından gelen evli militanlara tam 2400 dolar ödüyor ve bu parayla refah bir hayat yaşıyorlar.

NAMAZ VAKTİ ALIŞVERİŞE 1 AY HAPİS

Bölge halkı IŞİD korkusu yüzünden namaz vakti geldiğinde cadde ve kaldırımda gruplar halinde namaz kılıyor, kentte korku hakim halkın gözü kırılmış, ne olduğunu kimse anlamıyor sadece çıkan kararları uygulamak kalıyor onlara. Namaz vakti alışverişe devam eden iş yeri 1 ay mum ile mühürlenir ve sahibi ceza olarak 1 ay hapsin yanı sıra 150 bin Suriye lirası ödemeye maruz kalır" diye konuştu.

'BANA GÖRE DÜNYA'NIN EN TEHLİKELİ YERİ BU NOKTADIR'

Nisan ayında örgüte ait bir kontrol noktasının görüntüleri kaydeden Razan, şunları söyledi; "Bu noktalardan IŞİD'i teyit etmeyen kişilerin geçişi imkansız ve yasaktır ve bana göre dünya'nın en tehlikeli yeri bu noktadır."