Hem Batı'da hem de Türkiye kamuoyunda, Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiğine dair bir algı var. Özellikle Batı basınında Türkiye'den IŞİD'e katılımın yüksek olduğuna dair son günlerde yoğunlaştı. Prof. Dr. Özer Sencar yönetimindeki MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi de işte bu algıyı ölçen bir kamuoyu yoklaması yaptı. Araştırmanın en çarpıcı sonucu, katılımcıların yarısının IŞİD'in Türkiye'de örgütlendiğini düşünmesi. Ayrıca katılımcıların yüzde 53'ü de IŞİD, El Nusra veya El Kaide'nin Türkiye'de eylem yapabileceğini belirtti.

28 ilde 16-18 Eylül 2014 tarihleri arasında toplam 1876 kişi ile yapılan araştırmada Türkiye'de vatandaşın IŞİD hakkında ne düşündüğü ve hükümetin IŞİD'e karşı nasıl bir tutum sergilemesini istedikleri soruldu.

Bu araştırmanın dikkat çekici sonuçları şöyle:

IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ?
* Araştırmaya katılanların yüzde 80'i IŞİD'i bir terör örgütü olarak gördüğünü beyan etti. Yüzde 9'u ise bu görüşe katılmıyor. Haziran ayında yapılan ankete verilen yanıtlarda ise IŞİD'i terör örgütü olarak görenlerin oranı yüzde 71'di.

* IŞİD'in bir tehdit olarak algılanma oranının da yüksek olduğu araştırma sonuçlarından ortaya çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 59'u IŞİD'i Türkiye için bir tehdit olarak gördüğünü söyledi. Bu oran CHP'li seçmenler arasında yüzde 74 seviyesine çıkarken, MHP'lilerde yüzde 61, BDP'lilerde yüzde 56 ve en düşük oranla Ak Partililerde yüzde 50 seviyesinde.

ÖRGÜTE KATILIM VAR MI?
* Türkiye'den IŞİD'e katılımın da yüksek olduğuna dair iddialar var. MetroPOLL'ün anketinin en çarpıcı sonuçları da bu konuda ortaya çıktı. Eylül araştırmasında katılımcılara IŞİD'e sempati duyup duymadıkları soruldu. Sempati duyanların oranın yüzde 1.3, duymayanların oranı ise yüzde 94 oldu.

* Çevresinden IŞİD'e katılımın olup olmadığına dair soruya ise yüzde 2'lik bir kesim olumlu yanıt verdi. Araştırmanın kapsamının çok daha geniş tutulması halinde bu oranın aslında hiçte az olmadığı dikkate çekiyor.

* Nitekim IŞİD'in Türkiye'de örgütlendiğine dair algı da anket sonuçlarına göre, bir hayli güçlü. Katılımcıların yüzde 53'ü IŞİD'in Türkiye'de örgütlendiğini beyan ederken, yüzde 26'sı bu görüşe katılmıyor. Yüzde 21'i ise fikir beyan etmekten kaçındı.

TERÖR EYLEMİ YAPARLAR MI?
* Benzer bir oran Türkiye içinde bir terör eylemi olasılığında ortaya çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 53'ü El-Kaide, El-Nusra veya IŞİD'in Türkiye sınırları içinde bir terör eylemi yapabileceğini düşünürken, bu görüşe katılmayanların oranı yüzde 27. Aynı soruya Haziran ayında yüzde 49'u olumlu yanıt verdi. Yani bu algı 4 puan artmış durumda.

* Araştırmanın bir başka İlginç sonucu da toplumun IŞİD konusunda hükümetten beklediği adım konusunda. Katılımcıların yüzde 76'sı hükümetin IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerini engellemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Bu görüşe katılmayanların oranı yüzde 10.

* Katılımcıların yüzde 52’si Türkiye’nin IŞİD’e karşı uluslararası askeri bir operasyona katılmasını istiyor. Bu oran AK Parti'ye oy verenlerin arasında yüzde 47’si, CHP’lilerin arasında yüzde 57, MHP’lilerde yüzde 50’si ve BDP’lilerde yüzde 82.