Türkiye, son 6 ay içinde terör örgütünün uyuşturucu ticaretine yönelik önlem ve operasyonlarını artırdı. Son 6 ay içinde Suriye sınırında ele geçirilen uyuşturucu hap sayısı, geçen yıl ele geçirilenler ile kıyaslandığında yüzde 23 bin dolayında artış gösterdi.

Türkiye ile ABD arasında IŞİD'e karşı ortak mücadelede İncirlik üssünün ABD jetleri tarafından kullanımı ve Fırat'ın batısında uçuşa yasak bölge oluşturulmasının yanısıra diğer bazı hususlar da yer aldı.

TERÖR ÖRGÜTÜNE PARASAL DARBE

ABD ve Türkiye; IŞİD'in uyuşturucu ve akaryakıt ticaretini de mücadele planı içine aldı. Orta vadede IŞİD'in mali kaynaklarını kesmeye yönelik uygulamalarla örgütün parasal açıdan da zayıflatılması hedefleniyor.

İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre; IŞİD, bir süredir Suriye'de ürettiği uyuşturucu Captagon haplarını Türkiye'ye sokmaya başladı. Bu hapların Türkiye'nin büyük kentlerinde taşeron örgütler ve uyuşturucu çeteleri tarafından piyasaya sürüldüğü belirtildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kayıtlarına göre; sınırın Suriye tarafında terör örgütlerinin etkinliğinin artmasına paralel olarak yasadışı uyuşturucu hap ticaretinde de astronomik artış meydana geldi.

İLK 6 AYDA 1 MİLYON HAP

Sınırda hudut birlikleri tarafından 2014 yılında 6 bin 566 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. 2015 yılının ilk 6 ayında ise bir milyon.

495 bin uyuşturucu hap yakalandı. Uyuşturucu hap ticaretinin, ele geçirilenler baz alındığında yaklaşık yüzde 23 bin gibi yüksek bir artış göstermesi dikkat çekti.

Yine resmi kayıtlara göre; Suriye sınırında 2014 yılında 3 milyon 201 bin litre akaryakıt ele geçirildi. Bu sayı 2015'in ilk 6 ayında 27 bin litreye düştü. Türkiye'nin Suriye sınırında aldığı önlemler ile akaryakıt kaçakçılığında düşüş meydana geldi. Türkiye; Suriye sınırında kaçakçılığa karşı aldığı önlemler ile doğrudan veya dolaylı olarak Suriye'deki terör örgütlerinin mali kaynağının bir bölümüne de darbe indirmeyi planladı. Türkiye ile ABD'nin IŞİD ile mücadelesinin orta vadeli planlamalarında terör örgütünün Rakka bölgesinde elde ettiği petrol gelirlerini kesmenin de yer aldığı dile getirildi.