11 Haziran çarşamba günü itibari ile Musul'un kontrolünü ele geçiren Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD), Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna düzenlediği baskın sonrası rehin aldığı 49 Türk diplomatı ve ailelerini 72 saattir rehin tutuyor.
GÜVENLİ YAPI DİYE CEZAEVİ YAPTILAR

IŞİD'in baskın düzenlediği başkonsolosluk yerleşkesini 'güvenlikli' yapı olması nedeniyle cezaevi olarak kullandığı öğrenildi. Musul'daki tek yabancı diplomatik misyon olan Türk Başkonsolosluğu, savaş sonrasında tüm güvenlik riskleri hesaplanarak yapılmıştı.

EN GÜVENLİ BÖLGE

Havalimanının karşısında bulunan ve kentin en güvenli bölgesi olarak bilinen Tayaran Mahallesi'ndeki konsolosluk yerleşkesi, 2006'da olası terör saldırıları ve bombalı eylemler için yoğun güvenlik önlemleri dikkate alınarak projelendirildi.

ESKİSİNİ YIKTILAR

Yerleşke, olası amaçlı veya canlı bomba saldırılarından korunabilmesi için aralarında 1 buçuk metre aralıkla iki duvar koridoru halinde inşa edildi. Ayrıca olası havan topu saldırılarına karşı da yerleşkenin üstü özel tel örgü ile kapatıldı. Bunun yanında, önemli evrakların saklandığı ana binanın üstü de topraklama sistemi ile örtüldü. IŞİD'in ise Musul'u ele geçirdikten sonra yaptığı ilk işlerden biri, sözkonusu binayı cezaevine çevirmek oldu.

Örgüt, şehri ele geçirdiğinde Musul Cezaevi'nde bulunan 2811 el-Kaide ve IŞİD militanını da cezaevinden çıkarmış, hapishaneyi iş makinalarıyla yerle bir etmişti.