Kuzey Irak'taki Kanimasi üs bölgesine geçen 29 Mayıs'ta PKK'lıların saldırısında Piyade Üsteğmen Mehmet Düzenli'nin şehit olmasının, terör örgütünün bölgedeki Türk askeri üslerine ilk saldırısı olduğu bildirildi. Amerikanın Sesi Radyosu, ilk kez yaşanan ve Kanimasi ilçesinde korkuya yol açan çatışmadan sonra Türk savaş uçaklarının bölgeyi bombaladığını duyurdu.

29 Mayıs'ta şehit düşen Mehmet Düzenli, memleketi Konya'da son yolculuğuna uğurlanmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da şehit ailesini aramıştı.

PKK TARAFINDAN İLK KEZ SALDIRI GERÇEKLEŞTİ

Irak'ın kuzeyinde 1995 yılında kurulan ve daha çok istihbarat ve gözetleme amaçlı kullanılan Türk askeri üs bölgelerine yönelik PKK tarafından ilk kez gerçekleştirilen saldırının geçen 29 Mayıs'ta yapıldığı ve o saldırıda Piyade Üsteğmen Mehmet Düzenli'nin şehit olduğu belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Doğan üs bölgesi güneyinde' düzenlenen saldırıda; cenaze töreninde de ise, 'Irak'ın kuzeyinde bölücü terör örgütü mensuplarıyla girilen çatışmada' şehit olduğu belirtilen Üsteğmen Düzenli'nin 1995 yılından beri Kuzey Irak topraklarında bulunan ve Hakkari'nin Çukurca ilçesinin karşısında yer alan Kanimasi üs bölgesinde görev yaptığı belirtildi. 

PKK'LILAR KANASLA ATEŞ AÇTI

Çıkan çatışma ile ilgili haber yapan ve bölgedeki yetkililerden görüş alan Amerika'nın Sesi Radyosu Kürtçe servisi, ilk kez olan çatışmanın bölgede korkuya neden olduğu, PKK'lı teröristlerden keskin nişancı tüfeği Kanas ile ateş açtığını askerlerinde buna ağır silahlarla karşılık verdiğini ve daha sonra savaş uçakları tarafından bölgenin bombalandığını duyurdu.



ÜSLER, KÜRTLERİN ARALARINDA ÇATIŞMALARINI ÖNLEMEK İÇİN KURULMUŞTU

Kuzey Irak'ta 1995 yılında Kürtlerin arasındaki çatışmayı önlemek için Kaniması, Begova, Bamerni ve Şeladze'de bulunan Türk askeri üstlerinde yaklaşık 2 bin askerin görev yaptığı öğrenildi. Mesut Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ile Irak eski Devlet Başkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki çatışmaları önlemek amacıyla, onların isteği üzerine 1995'te Kuzey Irak'ta kurulan Türk askeri birlikleri, PKK'ya yönelik operasyonel faaliyetlerde değil, izleme ve gözetleme görevini yürütüyor. Kanimasi'deki Türk askerinin üstünün bir tarafında Türkiye, sınırı diğer yanında ise Metina dağları bulunuyor.