ŞOK İDDİA: TELAFER DÜŞTÜ, IRAK POLİSİ KAÇARKEN TÜRKMENLERİ KATLETTİ
 
Irak Türkmen Değişim Listesi Milletvekili Muhammet İlhanlı, Irak ordu güçlerinin, Telafer'den çekilirken cezaevinde bulunan 80 mahkumu öldürdüğünü öne sürdü.
 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu vekili İlhanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Telafer'i ele geçirmesinin ardından Irak ordusu, bölgeyi terk etmeden önce cezaevindeki 80 mahkumu öldürdü. Bunların içinde terör ve siyasi suçlular vardı. IŞİD, ele geçirdiği bölgelerde, cezaevindeki mahkumları serbest bırakıyordu. Bunlar IŞİD'e katılarak örgüt için önemli bir güç oluyorlardı. Iraklı askerler, IŞİD gelip bunları serbest bırakmasın diye öldürdü" dedi.

 Bölgedeki Türkmenlerle sürekli temas halinde olduklarını aktaran İlhanlı, Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin, Telafer'e gönüllülerden oluşan milis gücü gönderdiğini söyledi.

 İlhanlı, şöyle devam etti:

 "IŞİD saldırdıktan sonra Irak ordusu Telafer'den çekildi. Orada savaşanlar, aşiretçi ve mezhepçi aşiretlerdir. Şimdi Maliki, bunlara destek olmak için bir milis gücü gönderdi. Bunlara gönüllü askerler veya halk güçleri deniliyor. Savaşmak için Telafer'e gittiler. Maliki, bunları gönüllü düzenli asker olarak gösteriyor."

 Telafer'den kaçışın devam ettiğini belirten İlhanlı, Sünnilerin Duhok ve Musul'a, Şiilerin ise daha güvenlik gördükleri Kürt bölgesine sığındıklarını anlattı.

 İlhanlı, Telafer'de şu ana kadar Şii ve Sünniler arasında silahlı çatışma meydana gelmediğini ancak durumun çok vahim olduğuna dikkati çekti.

80 MAHKUM BU YÜZDEN ÖLDÜRÜLDÜ

 Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da Telafer'den gelen haberlere göre cezaevindeki mahkumların öldürüldüğünü söyledi.

 Maruf, "IŞİD'in, Telafer'i ele geçirmesinin ardından cezaevindeki 80 mahkum öldürülüyor. Çoğu Sünni olan bu mahkumların, Irak ordu güçleri veya bazı Şii gruplarca öldürüldüğü bilgisi geldi bize. Mahkumların, IŞİD saflarına katılmasını önlemek için böyle bir katliamı yapmış olabilirler" şeklinde konuştu.

 HELİKOPTERLER SAĞLIK MERKEZİNİ BOMBALADI
 
Devlet, dün akşam yaşanan çatışmalarda IŞİD militanlarının Sünnilerin yaşadığı Türkmen mahallelerini boşaltmaları için haber gönderdiğini belirterek, IŞİD'in Telafer'de kontrolü ele almasının ardından çoğu Şii Türkmen'in de bölgeden ayrıldığını söyledi.
Kaçan Türkmenler ile Irak polislerinin Sincar bölgesine kaçtıkları belirtildi. Devlet, Irak merkezi hükümetinin IŞİD'in Telafer'i almasından sonra Talafer sağlık merkezini helikopterler ile 3 kez bombaladığını söyledi.
 
IŞİD'İN KATLİAMINA ABD TEPKİSİ
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Tikrit’te bir üsde teslim olan askerleri topluca infaz ettiği iddialarına ilişkin, “Bu eylemleri mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor ve bu dehşete düşüren şiddet eylemleri karşısında Iraklılarla dayanışma içinde bulunuyoruz" ifadesini kullandı.
 
Psaki, Tikrit’te terör örgütü IŞİD'in Irak Hava Kuvvetleri'nde görevli 1700 Şii askerin katledildiği iddiasını 'korkunç' diye tanımlayarak, bu olayın 'teröristlerin kana susamışlığının gerçek resmi' olduğunu kaydetti. 
 
Psaki, bu haberleri teyit edemeyecek olsalar da IŞİD’in temel hedeflerinden birinin Irak halkının kalbine korku salmak ve halkın arasında mezhepsel bir ayrılık oluşturmak olduğunu ifade etti. 
 
Psaki şunları kaydetti:
“Bu tür eylemde bulunan teröristler ABD’nin, Irak’ın ve uluslararası toplumun birer ortak düşmanıdır. Bu durum, bu tehdit karşısında ülkeyi bir araya getirebilmeleri için tüm siyasi yelpazedeki Iraklı liderlerin adım atması gerektiğini vurguluyor. Irak’ın bu krizi aşmasında ABD üzerine düşeni yapacaktır. Tüm Iraklıları bu şiddete karşı birleşmeye ve IŞİD'in sergilediği nefret yolunu reddetmeyi sürdürmeye çağırıyoruz.”
 
'Velayet Selahaddin' isimli internet sitesi Irak ordusu askerlerinin katliam fotoğraflarını yayınlamıştı. Fotoğraflarda maskeli militanların askerleri kamyonlara koydukları, daha sonra da ellerini arkadan bağlayıp yüzüstü yere yatırdıkları görülüyor.
 
NE OLMUŞTU?

Örgütün resmi Twitter sayfasından yapılan açıklamaya göre Tikrit'teki operasyon sırasında 2 bin 500 emniyet görevlisinin esir alındığı duyuruldu.

Esir alınan 2 bin 500 personelin arasındaki bin 700 Şii kurşuna dizilerek infaz edildi. Sünni personelin ise IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'den gelen talimat üzerine ölüm cezalarının affedildiği bildirildi.