Son 12 yılda intihar eden 1.200 asker için hükümet sürpriz bir adım atıyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, intihar eden askerlerin ailelerine tazminat vermeyi arzu ettiklerini belirtirken ödenek konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalışma yapılması talimatını verdi. Uzlaşma sağlanması halinde düzenleme önümüzdeki günlede TBMM'de görüşülecek olan Mayın Merkezi Tasarısı'na eklenecek.
TBMM'de Mayın Merkezi Tasarısı görüşülürken CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, "Askerlik görevini yaparken mutfakta, araba kullanırken kaza geçirip yaralananlara, sakat kalanlara tazminat ve maaş veriyorsak intihar edenlerin yakınlarına da bu hak tanınmalı" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da intihar olayların gittikçe arttığına dikkat çekerek tazminat konusunun bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Aile kabullenmiyor Bakan Yılmaz ise, kışladaki intihar vakalarından büyük üzüntü duyduklarını dile getirirken, "Hiç kimse kendi ailesinin bir bireyinin intihar ettiğini kabul etmiyor" dedi.


Bu sorunu çözmek amacıyla ilk olarak avukat görevlendirme adımının atıldığını belirten Yılmaz, ikinci adım olarak da intihar edenlere tazminat verilmesinin düşünüldüğünü, bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığının ikna edilmesi gerektiğini belirtti. Çalışmalar olumlu sonuç verirse, 1111 Sayılı askerlik Kanunu’nda yapılacak değişiklikle askerdeyken intihar ederek yaşamını yitiren er ve erbaş ailelerine 40 bin liraya kadar varan oranlarda tazminat ödenmesi sağlanmış olacak.

 Bin 100 kişi ihtihar etti

Milli Savunma Bakanlığı verilerine 1 Ocak 2012-15 Temmuz 2013 arasında 166 asker hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren askerlerden 108'i ihtihar sonucu, 40'ı silahlı kaza sonucu, biri iş kazası, 17'si ise kavga, boğuyma gibi nedenlerle öldü. 2002-2013 arasında ise bin 100 asker bu kapsamda hayatını kaybetti.