Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı'nın (Interpol), 15 Temmuz kanlı kalkışması sonrası Türkiye'nin aranan şahışlar veri tabanına giriş yetkisini askıya aldığı ortaya çıktı. Emniyet darbe girişiminden sonra 60 bin kaçak FETÖ'cü için Interpol'e bildirim yaptı. Ancak İnterpol sayının fazla olması gerekçesiyle 'güven sorunu' olduğunu belirterek, Türkiye'yi askıya aldı. Böylece FETÖ firarileri başta Avrupa ve ABD olmak üzere bir çok ülkede rahatlıkla gezebildi. Çünkü paralel yapı mensubu yakalanmadan yurtdışına kaçtığında mevcut pasaportuyla gezebiliyor çünkü sistemde isminin üzerine bir tahdit gözükmüyor.
TÜRKİYE KARARIN DEĞİŞMESİ İÇİN 1 YILDIR UĞRAŞIYOR

Ülkelerin aradıkları şahsa ait pasaport bilgilerini kaydettikleri veri tabanı, Interpol GBT'si olarak da biliniyor. Bu veri tabanına kayıtlı olan pasaport numarasını dünyanın neresinde olursa olsun sisteme takıldığı anda Interpol harekete geçiyor ve kaçak şahıslar için gözetim işlemi yapılıyor. Ancak Interpol'ün bu kararı FETÖ'cülerin bu veri tabanına girmesini engelledi. Türkiye yaklaşık bir yıldır Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı'nın kararını değiştirmesi için girişimlerini sürdürüyor. İsimlerin rastgele belirlenmediği, FETÖ'den aranan binlerce kişiyle ilgili adli soruşturmalar yapıldığı İnterpol Genel Sekreterliği ile paylaşıldı. Bu isimlerin yıllardır süren hukuki soruşturmalar sonucunda tespit edildiğinin belirtildiği öğrenildi. İnterpolün bu yaklaşımı farklı ülkelere kaçan FETÖ'cülerin Türkiye'ye iade edilme endişesi yaşamadan, mevcut pasaportları ile seyahat etmesine olanak tanıyor.
ARALARINDA ZEKERİYA ÖZ GİBİ İSİMLER DE VAR

Aralarında FETÖ'cü savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Celal Kara'nın da olduğu yargı mensubu, NATO'da görevli asker, gazeteci, polis, bürokrat gibi çok sayıda örgüt üyesi başta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde rahatlıkla yaşamını sürdürüyor. Bir çok FETÖ üyesinin de iltica başvurusunda bulunduğu ve taleplerinin kabul gördüğü biliniyor. Firari FETÖ'cülerin Türkiye'den kaçmak için insan kaçakçılığı yapan çetelerle anlaştığı ve farklı yollardan ülkeden çıkmak için çabaladığı da ortaya çıkmıştı. Tüm bu tabloda Interpol'ün kararı da FETÖ'nün firarileri için tam da istedikleri imkanı sağlamış oldu.