İngiltere Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "5 Ekim 2014 tarihinde, etüt çalışması yürüten bir İspanyol araştırma gemisinin İngiliz Cebelitarık karasularını ciddi şekilde ihlal ettiği" belirtilerek, bu durumdan duyulan endişeyi dile getirmek için İngiltere'nin AB İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington'ın bugün İspanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Benito'yu telefonla aradığı kaydedildi. 
Açıklamada Lidington'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Bu geminin sorumsuz hareketleri ve tehlikeli manevrası sadece yasa dışı olmamakla birlikte, aynı zamanda İngiliz Kraliyet Donanması personeline yönelik önemli bir güvenlik riski oluşturdu. Her ne suretle olursa olsun, İspanyol gemileri hiçbir şekilde ciddi yaralanma veya ölümle sonuçlanabilecek durumları kışkırtmamalılardır. Cebelitarık karasuları, inkar edilemeyecek şekilde Britanya'nın karasularıdır."

Lidington açıklamada ülkesinin, Birleşik Krallık'ın egemenliği, Cebelitarık'ın çıkarları, halkı, güvenliği ve ekonomisinin korunması için ellerinden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğini vurguladı.

İngiltere ile İspanya arasındaki Cebelitarık gerginliği bir süredir devam ediyor. Cebelitarık sularında yaşanan gerginlikten dolayı İspanyol Büyükelçi Trillo 2011'den beri birkaç kez Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Gerginlik, İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarının engellendiği iddiasıyla başlamıştı.