İngiltere Başbakanı David Cameron, Irak'taki gelişmelere ilişkin hükümetin acil kabine toplantısına başkanlık ediyor.
 
Kabine toplantısı öncesi basına açıklamalarda bulunan Cameron, Irak'taki insani yardım operasyonunu "karmaşık" olarak nitelendirerek, "Bu duruma müdahale edebilmemiz için planlarımızın daha esnek olması gerekli" dedi.
 
Sığınmacıların bulunduğu kamplara daha fazla yardımın ulaşması kapsamında müttefiklerle çalışmanın önemini vurgulayan Cameron, "Amerika liderliğindeki keşif operasyonu, dağda tahmin edildiğinden daha az kişinin olduğu tespit etti. Bunlar güzel haberler gibi görünüyor. Durumları da tahmin edilenden daha iyi. Bu karmaşık bir insani misyon. Elimizde iyi bilgiler olduğundan emin olmamız gerekli. Ayrıca İngiltere'nin havadan bıraktığı yardımların insanlara ulaştığını, değişiklik yarattığını gördük" diye konuştu.
 
Cameron, toplantı öncesi ülkesinin Irak'a yaptığı insani yardım paketlerinin dağıtım merkezinin bulunduğu Wiltshire'ı ziyaret etmişti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak'taki Sincar  Dağı'nda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanları tarafından  kıstırılan Iraklı sivillerin içinde bulunduğu koşulların beklenenden daha iyi  olduğunun tespit edildiğini, dolayısıyla ABD'nin oradaki sivilleri tahliye etmeye  dönük bir kurtarma misyonu yürütmesinin çok daha az ihtimal olduğunu belirtti. 
 
 
Bakanlık Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı  Barack Obama'nın talimatıyla icra edilen insani yardım çabaları kapsamında bugün  bir grup Amerikalı askeri personelin, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın  (USAID) refakatinde, Sincar Dağı'ndaki durum ve ABD'nin bugüne kadarki askeri  eylemlerinin etkisine dair bölgede inceleme çalışması yürüttüğünü bildirdi.
 
EKİP ÇATIŞMAYA GİRMEDİ 
 
Kirby, 20'nin altında personelden oluşan ekibin, muharebeye  girmediğini ve güvenli biçimde Erbil'e geri döndüğünü aktardı. 
 
Sözcü Kirby, ekibin, Sincar Dağı'ndaki Yezidilerin sayısının  korkulandan çok daha az olduğunu tespit ettiğini, bunda havadan insani yardım  operasyonlarının başarısı, IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları,  Peşmerge'nin çabaları ve binlerce Yezidi'nin son birkaç gün içinde her gece dağı  terk etme yeteneği ortaya koymasının kısmi rolünün bulunduğunu kaydetti. 
 
TAHMİNLERDEN DAHA İYİ KOŞULLARDALAR
 
Kalan Yezidilerin de önceki tahminlere göre daha iyi koşullarda  olduklarını ve ABD uçaklarının havadan bıraktığı su ve gıda malzemesine  erişimlerinin devam ettiğini bildiren Kirby, bu değerlendirme neticesinde, bir  tahliye misyonunun yürütülmesinin çok daha düşük ihtimal olduğuna kanaat  getirildiğini belirtti. 
 
Kirby, buna ilave olarak, ihtiyaç olduğu ölçüde insani yardımlar  sağlamaya ve Amerikan personeli ve tesislerini korumaya devam edeceklerini ifade  etti. 
ABD önceki gün, Sincar Dağı'nda mahsur kalan binlerce sivilin yüz yüze  olduğu insani krizin boyutunu değerlendirmek ve sivillerin havayoluyla ya da  güvenlik koridoru yoluyla tahliyesi gibi ilave insani yardım seçeneklerinin  uygulanabilirliği üzerinde incelemelerde bulunmak üzere geçici misyonla Irak'ın  kuzeyine 129 asker daha göndermişti. 
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes dün  düzenlediği basın toplantısında, Obama'nın, Sincar Dağı'nda mahsur durumda olan  binlerce Iraklı sivili kurtarmak için, havadan taşıma ve emniyetli geçiş  koridorları oluşturma gibi formüller de dahil bir dizi askeri seçeneği  değerlendirdiğini, bölgeye giden ekibin incelemelerini tamamladıktan sonra  sunacakları önerilere göre birkaç gün içinde bu konuda bir karar vereceğini  açıklamıştı. 
 
Rhodes, olası bir kurtarma operasyonunda kara askerlerinin de  kullanılması seçeneğini dışlamamış, ancak askerlerin herhangi bir muharip rol  üstlenmelerinin söz konusu olmadığının tekrar altını çizmişti.