TÜRKİYE ilk sahura kalkmaya hazırlanıyor. Gece yarısından sonra ilk imsak vakti girecek. Yarın yani 27 Mayıs Cumartesi günü

2017 yılı Ramazan ayının ilk orucu yarın tutulacak. Bu sene 17 saati aşkın süre oruçlu olacağı ve iftarı saat 20'den sonra yapacağız. Peki ilk sahura saat kaçta kalkılacak imsak vakti ne zaman girecek? Diyanet 2017 İmsakiyesine göre il il saatleri sıraladık. İşte Van'dan Edirne'ye, Ankara'dan Bursa'ya, Konya'dan Kayseri'ye, Diyarbakır'dan Van'a, İzmir'den Balıkesir'e, Çanakkale'den Antalya'ya, Samsun'dan Mersin'e, Denizli'den Erzincan'a, Trabzon'dan Adana'ya kadar bütün illerin imsakiyeleri ve ilk sahur saatleri.

Türkiye ilk gün orucu için gece yarısından sonra sahura kalkacak. Uzmanlar sahur için tok tutan yiyecekleri önerirken, imsak vakitleri ise doğu ve batı arasında 1 saat fark edecek. 

İstanbul 2017 İmsakiye'sine göre ilk sahur vakti saat 03.37'de girecek, İstanbul ilk iftarını da saat 20.33'de yapacak. Bu da 17 saati aşkın süre İstanbul halkının oruçlu olacağını gösteriyor.

İmsakiye 2017 Ankara takvimine göre ise başkentliler ilk sahura saat 03.27'de kalkmış olacak, iftar vakti ise 27 Mayıs cumartasi günü saat 20.15'te olacak. İmsakiye 2017 İzmir takvimine göre ilk sahur vakti 04.00'da, ilk iftar ise 27 Mayıs akşamı saat 20.33'te olacak. İzmirliler bu sene 17 saat oruçlu kalacak.

Bursa İmsakiye 2017 takvimine bakıldığında ise ilk sahur vakti saat 03.42'de girirken ilk iftarı da Bursa halkı saat 20.31'de açacak. Balıkesir İmsakiye 2017 listesine göre ilk sahur vakti 03.50'de ilk iftar saati de 20.34'de olacak.

Antalya 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.54'de girecek, Antalya ilk iftarını da saat 20.15'de yapacak. Kayseri 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.25'de girecek, Kayseri ilk iftarını da saat 20.01 de yapacak. Diyarbakır 2017 İmsakiyesine göre ilk sahur vakti saat 03.11'de girecek, Diyarbakır ilk iftarını da saat 19.40'da yapacak. Mersin 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.54'de girecek, Mersin ilk iftarını da saat 19.59'da yapacak.

2017 yılı ramazan ayında ilk orucu doğu illeri açacak çünkü o illerde iftar vakti erken girecek. Erzurum 2017 İmsakiyesine göre ilk sahur vakti saat 02.55'de girecek, Erzurum ilk iftarını da saat 19.41'de yapacak. Van 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 02.55'de girecek, Van ilk iftarını da saat 19.29'da yapacak.

2017 yılında iftar vaktinin en geç olduğu iller batı illeri alacak. Haliyle de orucu en geç Kırklareli, Edirne, İzmir, Tekirdağ, Çanakkale gibi iller açacak. Kırklareli 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.39'de girecek, Kırklareli ilk iftarını da saat 20.43'de yapacak. Tekirdağ 2017 İmsakiye 'sine göre ilk sahur vakti saat 03.43'de girecek, Tekirdağ ilk iftarını da saat 20.39'da yapacak.

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER İFTARDA NE YEMELİ?
Sağlık Bakanlığınca ramazan ayının sağlıklı geçmesi için örnek iftar ve sahur sofrası hazırlandı. İftarda çorba, et, zeytinyağlı yemekler, sütlü tatlı ve meyve, sahurda ise süt, yumurta, kahvaltı tabağı yeşillik ve kuruyemiş tüketilmesi önerildi. 

İftar menüleri : İftara güzel sıcak bir çorba ile başlayalım. Ana sıcaklara geçildiğinde et, kuru baklagil tercih edin. Yemek tabağında haftada bir iki defa kuru baklagil, sebzeli et yemeği tüketin. Ramazanda balık yemem diye düşünmeyin. Ramazan ayında da balık tüketimine özen gösterin. Zeytinyağlı yemekleri de hem hafif hem doyurucu olup hazmı kolay olduğu için soframızda bulundurmaya çalışalım.

İftar - Sahur arası su için : Diyetisyen Çelikay, sağlıklı birinin günde en az 1,5-2 litre su tüketmesi gerektiğine dikkati çekerek,"iftardan sahura kadar canımız istese de istemese de 2-2,5 litre su tüketelim. Gazlı içecekler değil, ayran, maden suyu, az şekerli yapılan kompostolar da su ihtiyacımızı karşılaİftardan sahura kadar çay içerseniz su kaybınız daha fazla olacaktır."

İftardan sonra süt tatlısı yiyin : 17 saat aç kalacağımız için açlık kan şekerimiz de çok fazla düşüyor. Onun için de her gün tatlı tüketmek yerine haftada 2-3 defa tüketmek ve özellikle sütlü tatlıları tercih etmek doğru olacaktır.

Oruç zeytin mi hurma ile mi açılmalı : Bu bir tercihtir. Zeytin ile hurma ile açabilirsiniz. Zeytinin 5 tanesi bir tatlı kaşığı zeytinyağı içerdiği için gayet faydalıdır. Hurma da ramazana özgü bir tattır, gelenekseldir. Posa miktarı çok yüksektir. Orucumuzu bir iki tane hurma ile de açabiliriz.

Sahurda ne yemeli : Kan şekerimizin kısa sürede düşmesi, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk gibi sıkıntılar ortaya çıkacak. Onun için mutlaka sahura kalkalım. Yumurta anne sütünden sonra en güzel protein içeren yiyecektir. Bir gün haşlama, bir gün menemen az tuzlu, az yağlı, bir gün de omlet olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, domates, yeşillik ve kuruyemişler de tercih edilebilir. Sahurda hamur işi ve karbonhidrat içerikli ürünlerden uzak durunk, bu tarz yiyecekler tok tutmadığı gibi çok susamanıza sebep olur. 

Tok tutan yiyecekler : Proteinli yiyecekler daha uzun süre tok tutuyor. Börek yerine tam buğday ekmeğiyle güzel bir kahvaltı. Yatmadan yoğurt tüketin. Probiyotiktir, rahatlatır, uyutur. Ramazanda oruç tutarken süt de güzel bir içecek. Bitki çayları da tüketilebilir. Ihlamur, adaçayı, rezene, kuşburnu tercih edilebilir. Kuruyemiş, meyve de olmazsa olmazdır. Kahvaltı yerine yemek tercih edenler de sebzeli bir et yemeğiyle sahur yapabilir. Bulgur pilavı tok tutar. Sahurda da hatta mercimekli bulgur pilavı ve yanında ayranla çok rahat oruç tutulabilir.