Saydam buz kütlesinin altındaki doğal yaşamı izlemek isteyen vatandaşlar bölgeye akın ediyor - İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güngör: "Adeta dev bir akvaryumun üzerinde yürüyorum, saydam buz kütlesinin altındaki doğal zenginlik beni hayrete düşürdü, jeolojik açıdan eşsiz bir bölge, tam anlamıyla doğal bir laboratuvar"
Uşak'ın Yenişehir köyü yakınlarındaki Taşyaran Vadisi'nin zeminindeki akarsu, aşırı soğuklar nedeniyle buz tuttu. Adeta dev bir akvaryuma dönüşen bölgeye gelenler, saydam buz kütlesinin altındaki doğal yaşamı saatlerce izliyor.
Uşak-İzmir karayolu Yenişehir köyü yakınlarında suyun kayalarda oluşturduğu şekiller nedeni ile "Taşyaran" ismi verilen vadinin turizme kazandırılması için hazırladıkları proje kapsamında Uşak Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Atalay, kente davet ettikleri İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım Güngör ile bölgeye gitti. Aşırı soğuklar nedeniyle buz tutan vadinin zeminindeki akarsuyun üzerinden yürüyerek vadiye giren Yıldırım Güngör, uzun süre bölgede gözlem yaptı.
AA muhabirine vadinin jeolojik özellikleriyle ilgili bilgi veren Güngör, ilk kez geldiği bölgenin jeolojik açıdan çok özel bir alan olduğuna dikkati çekti.





Vadinin yaklaşık 300-400 milyon yıl önce oluştuğunu söyleyen Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 "Jeolojik açıdan çok ilginç ve özel bir bölgedeyiz. Burası inanılmaz, doğal bir laboratuvar. Bence jeoloji, coğrafya bölümü öğrencilerinin mutlaka görmesi gereken bir alan. Farklı jeolojik dokular var. Çok çok eski kayaların oluşturduğu bir bölge olması ve açısından da nadir bir bölge. Gnays dediğimiz çok sert yapılı kayaların su tarafından milyonlarca yılda aşındırılmasıyla oluşan vadi gerçekten bir doğa harikası. Hayranlığımı gizlemekte zorlanıyorum."

Vadinin zemininden akan akarsuyun buz kütlesi haline gelmesi ve suyun altındaki doğal yaşamın saydam buz kütlesi altından izlenmesinin bölgeyi çok daha özel kıldığını ifade eden Güngör, "Aralık ayında Ege Bölgesi'nde buz tutan bir akarsuyun üzerinde yürüyorum ve alttaki doğal yaşamı seyrediyorum. Moğolistan'da benzer bir manzaraya rastlamıştım. Neredeyse bütün kanyonu yürüyerek buzun üstünde geçmek mümkün" dedi.
"Doğa tutkunları için eşsiz güzellikler sunuyor"

Uşak Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın da Taşyaran Vadisi'nin turizme kazandırılması için proje geliştirdiklerini, bölgenin ekoturizme kazandırılmasını istediklerini vurguladı. Aydın, "Yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki vadi, doğa tutkunları için eşsiz güzellikler sunuyor" dedi. Bölgenin doğal yapısının bozulmadan turizme kazandırılmasının önemli olduğunu dile getiren Aydın, proje için çeşitli bilim adamlarından görüşler aldıklarını belirtti.
Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay ise bölgenin çok yönlü olarak turizm planının hazırlanması gerektiğini belirtti. Kışın vadi tabanındaki akarsuyun buzdan akvaryuma dönüştüğünü kaydeden Atalay, "Vadi güneş almıyor ve bu nedenle akarsu çok daha kolay buz tutuyor. Buzun kalınlığı yer yer 30-40 santimetreyi buluyor. Su çok temiz olduğu için saydam buz kütlesinin altındaki doğal yaşamı rahatlıkla izleyebiliyorsunuz. İnanılmaz bir duygu. Sanki suyun üstünde yürüyüp aşağıya bakıyorsunuz" diye konuştu