ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Cenevre’de uzlaşmaya vardığı Suriye’deki genel ateşkes bugün başladı. Beşar Esad rejiminin dün de muhaliflerin kontrol ündeki bölgelere hava saldırısında bulunduğunu belirtilirken, Halep’in Salihiyn semtine düzenlediği saldırıda 7’si çocuk 10 kişinin öldüğü iddia edildi. 
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Sarakeb kasabasında sivil savunma görevlilerinin kaldığı binaya hava saldırısı düzenlendiğini aktardı. Saldırıda birçok kişinin yaralandığı belirtildi. Muhalifler, Beşar Esad rejiminin ateşkesten faydalanarak asker yığınağı yapması ve toprak kazanımları için yeni saldırılar planlamasında şüphe ederken, ABD, Rusya ve Esad’ın saldırması durumunda muhaliflere ‘kendinizi savunun’ mesajını verdi. Reuters’in haberine göre, ABD’nin Suriye özel temsilcisi Michael Ratney’in muhaliflere gönderdiği Arapça mektupta, saldırıya uğramaları halinde kendilerini savunma hakkı bulunduğu ifade ediliyor. 
‘El Nusra’yı bırakın’
Mektupta, muhaliflerin anlaşmaya sadık kalmaları talep edilirken, El Kaide’nin Suriye bağlantısı El Nusra (Fetih el Şam) ile bağlarını koparmayan muhaliflerin bunun sonuçlarına katlanacakları belirtiliyor. Ramney’in mektubu ‘silahlı Suriye muhalif gruplarına’ hitaben yazılırken, mektupta herhangi bir muhalif örgütün ismi kullanılmadı. Halep merkezli Hastakim isimli muhalif örgüt üyesi Zakaria Malahifci, muhalif örgütlerin ateşkesi destekleyen ancak Esad rejiminin ateşkes ihlallerine yönelik çekincelerin belirtildiği ortak bir açıklama yayınlayacağını belirtti. 
Cenevre’de 13 saat süren müzakerelerin ardından, Rusya’nın desteklediği Beşar Esad rejimi ve ABD’nin desteklediği ve iki ülkenin ‘terörist’ tanımlaması dışında tutma konusunda anlaştığı ‘ılımlı’ muhalifler arasındaki çatışmaların bir hafta boyunca durdurulması üzerine anlaşma sağlamıştı. ABD ve Rusya ateşkesin başarılı olması durumunda Suriye’de IŞİD ve El Nusra’ya karşı işbirliğini artıracak. Suriye’deki ateşkesin bir hafta boyunca uygulanması durumunda ABD ve Rusya’nın IŞİD ve El Nusra’ya yönelik ortak saldırılar düzenlemesi planlanıyor. İki ülke tarafından ‘terörist’ kabul edilen gruplara yönelik saldırılar için ABD ve Rusya’nın işbirliği içinde ‘Ortak Uygulama Merkezi’ kurularak istihbarat paylaşımı yapılması hedefleniyor.