CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir veErzincan Milletvekili Muharrem Işık’tan oluşan CHP cezaevi Komisyonu, Şakran Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’na yönelik taciz ve tecavüz iddiaları üzerine harekete geçerek, cezaevine gitme kararı aldı.TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Adalet Bakanlığı’nın harekete geçmesi çağrısında bulunan komisyon üyeleri TBMM’de de bir Araştırma Komisyonu kurulmasını önereceklerini belirtti.
 
Pozantı kararı eleştirildi
 
CHP Cezaevi Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Pozantı Cezaevi’ndeki tecavüz vakaları hakkındaki davada takipsizlik kararı verildiği anımsatılarak, cezaevindeki tecavüz vahşetinin üstünün kapatılmaya ve sorumlu memurların da aklanmaya çalışıldığı anımsatıldı. Açıklamada, “Pozantı’yı karartmayı çalışanlar, şimdi Şakran’a bakıp utanmalı. Cezaevindeki herkes devletin sorumluluğundadır. eğitim, barınma, sağlık ve güvenlik konuları devletin sorumluluğundadır. Kurum içi yazışmayla ortaya çıktığı iddia edilen bu korkunç olayların derhal araştırılması gerekiyor. Bu olaylar ne ilk ne de son olacak. Derhal, Şakran Cezaevi’ndeki iddiaları araştırmak üzere Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Adalet Bakanlığı harekete geçmelidir. Bizler de en yakın sürede Şakran Cezaevi’ne gideceğiz. Ayrıca gerek Pozantı’nın gerekse Şakran ve ülkemizdeki diğer tüm çocuk cezaevlerinin araştırılması için Meclis’e bir araştırma önergesi de sunacağız” denildi.
 
CHP’li Aygün Bozdağ’a sordu
 
CHP Tunceli Milletvekili hüseyin aygün de, Adalet Bakanı bekir bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, gazeteci İsmail Saymaz’ın gündeme getirdiği iddiaları sordu. Aygün önergesinde özetle şu ifadelere yer verdi: “İsmail Saymaz’ın haberine göre ‘Şakran Cezaevi’ diye bilinmekte olan İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hamit Karslıoğlu’nun imzasını taşıyan 2 Aralık 2014 tarihli infaz kurumu içinde Psiko Sosyal Birime gönderildiği belirtilen evrakta, kaşık yuttuklarını, sıvı detarjan içtikleri, zayıf çocukların cinsel istismara uğradıkları, kurumda görevli infaz ve koruma memurlarının denetimsiz kaldığı, yetki ve sorumluluklarını aşarak yanlış kararlar icra ettikleri ve çocukların sürekli şiddete maruz kaldıkları yer almaktadır.
 
Yine aynı şekilde Pozantı Çocuk Cezaevi’nde çocuklara taciz ve tecavüz eden 20 devlet memuru hakkında açılan dava ise takipsizlikle sonuçlanırken, davacı olan 4 çocuğun ‘devlet malına zarar verdiği’ gerekçesiyle davalı duruma düştüğü ve çocuklara toplam: 578 yıl, 11 ay 6 gün hapis cezası ve 978 bin 180 TL adli para cezası verilmiştir.” Aygün Bozdağ’a iddiaların doğru olup olmadığını ve doğru ise ne tür bir işlem yapıldığını sordu.