Türkiye'ye damga vuran yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında oğlu tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bu sabah görevinden istifa etti. Çağlayan'ın istifasının ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler de istifa ettiğini açıkladı.
Bakan Çağlayan, çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için görevi bıraktığını kaydetti.

BAŞBAKAN'IN EVİNDEKİ KRİTİK TOPLANTIYA KATILMADI

Bakan Çağlayan, dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Pakistan'dan dönmüştü. Başbakan Erdoğan'ın gece saatlerinde de Ankara Keçiören'deki evinde bazı bakanlarla görüştüğü belirtilmişti. Çağlayan ise toplantıya katılmamıştı.

SABAH İSTİFA ETTİĞİNİ DUYURDU

Bu sabah flaş bir açıklama geldi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan istifa ettiğini duyurdu. Zafer Çağlayan'ın açıklaması ise şöyle:

"17 Aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım."

OPERASYONDAN SONRA İLK NE DEMİŞTİ?

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul merkezli operasyona ilişkin "17 Aralık'ta başlayan süreç ve yaşanan bu olaylar, ortaya çıkış ve gelişme şekli itibariyle normal bir olay değildir. Amacı ve hedefi çok farklı olan, büyük bir tuzakla karşı karşıyayız. Ne benim, ne evladımın ve ne de onun kadar değerli çalışma arkadaşlarımın bir yanlışın içinde olması söz konusu olamaz" demişti.

BAKAN MUAMMER GÜLER DE İSTİFA ETTİ: YAZILI OLARAK SUNDUM

Çağlayan'ın ardından, İçişleri Bakanı Muammer Güler de istifa ettiğini açıkladı. Güler, İstanbul merkezli operasyonun "Hükümete, AK Parti'ye ve ülkeye karşı düzenlenen kirli bir tezgah" olduğunu belirterek, "oğlunun da dahil edildiği çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak" için bakanlık görevinden istifa ettiğini bildirdi.

Güler yaptığı yazılı açıklamada, 17 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleşen operasyonu "Hükümetimize, partimize, ve ülkemize karşı düzenlenen kirli bir tezgahtır" ifadeleriyle değerlendirdi. Güler, açıklamasında şunları kaydetti:

"ÇİRKİN OYUNU BOZMAK İÇİN..."

"Oğlumun dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak için bakanlık görevinden affımı Sayın Başbakanımıza aynı gün şifaen arz etmiştim. Söz konusu istifa talebimi 25 Aralık 2013 günü yazılı olarak Başbakanlık makamına sunmuş bulunuyorum."

KARAR DÜN AKŞAM MI ALINDI?

İstifa eden Çağlayan'ın bu sabah bakanlığa gitmediği öğrenildi. Erdoğan'ın bu haftanın sonuna kadar kabine revizyonunu yapması bekleniyordu. İki bakanın revizyonu beklemeden bu sabah istifa etmeleri, Erdoğan'ın Pakistan dönüşünün ardından dün gece yaptığı görüşmeleri akla getirdi. Gece yapılan görüşmede MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın da olması dikkat çekti.

MGK'YI BEKLEMEDİ

Milli Güvenlik Kurulu'nun aralık ayı olağan toplantısı yarın Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Güler, içişleri bakanı olarak kurulun üyesi. Toplantıda; çözüm sürecinde gelinen aşama ile Türkiye'nin güvenlik sorunları ele alınacak. Bir yılın değerlendirmesi yapılacak. Güler, istifa ettiği için yarın yapılacak toplantıya katılamayacak. Güler'in MGK toplantısını beklemeden isitfa etmesi de dikkat çekti.

BAKAN GÜLER "OĞLUM, VİLLASINI SATTI" DEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Muammer Güler, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan oğlu Barış Güler'in evinden çıkan paranın, oğlunun sattığı villasının parası olduğunu iddia etmişti.

17 ARALIK'TA NE OLMUŞTU?

Türkiye, 17 Aralık sabahı ülkeyi derinden sarsan bir operasyonla uyanmıştı. "Büyük Rüşvet" adıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı şafak operasyonuyla İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Reza Zarrab ile işadamı Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

3 günlük ifade sürecinin ardından adliyeye getirilen 71 şüpheliden, aralarında İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş adamı Reza Zarrab da bulunduğu 16 kişi tutuklanmıştı.

Tutuklanan 2 bakanın oğlu "Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek" suçlamasıyla mahkeme önüne çıkacak.