Vardiyayı devrettim ve...


Acar’ın anlattığına göre işe başlayalı beş gün olan ve kazada yaşamını yitiren Hıdır Ali Genç’i üç gün önce ‘asansör sorumlusu’ yaptılar: “Ben akşamları eve giderken yerime o bakıyordu. Önceki akşam da 17.30’da vardiyayı devrettim. Siz de bilirsiniz ki 3 günlük adamın bu asansörden sorumlu tutulması normal değil. Biz iki aydır bu asansörün raydan çıktığını bildiğimiz için asansör raydan çıktığı zaman ‘acil stop’ düğmesine basarak asansörü sağa sola çarpıtarak durdurmayı başarıyorduk. Hıdır’ı da acil stop düğmesine basması için uyarmıştım. Sanırım basamamış. Gerçi bassa bile yine durmamış olabilir. İki aydır asansörün durmasını sağlayan mekanizmanın çalışmadığını yetkililere söyledim. Dinlenilseydi bu facia yaşanmazdı.”

Makina Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan ise şantiyedeki cihazların eğitimli nezaretçiler tarafından kullanılması ve günlük bakımının yapılması gerekir” dedi.

Asansör bir ay önce de düştü’

ŞANTİYEDE görevli işçilerin anlatımlarında en dikkat çekici olan düşen asansörün sık sık bozulmuş olmasıydı. İşte işçilerin anlattıkları:

- Kazadan önce de asansör arıza yaptı. Kilitlendi. Sürekli kilitleniyor zaten. Servis gelmiyor. Elektrikçiler geliyor ve kilidi açıyor. Asansör çalışmaya başlıyor. Bir ay önce de düşmüştü.

- Bu kazanın olacağı belliydi zaten. İnsanları içine yüklerle yığıp gönderiyorlar. Hiçbir kontrol yok. Sürekli arızalanıyordu. Bir baret veriyorlar o kadar. Başka önlem yok.

- Kazanın meydana geldiği binada 2 tane asansör var. Bunların ikisi de sürekli arızalanan asansörler. Biz bunlarla ilgili daha önceden de şirkete uyarıda bulunduk. Bundan iki hafta önce içerisinde işçi bulunan asansör 20. kattan aşağıya düştü. Ama asansörde hız kesici paraşüt olduğu için durdu. O olayda işçiler yara almadan kurtuldu.

- Orada birebir yaşayan benim. Adım Hüseyin Yıldız. Daha önce o animak (yük asansörü) B4 dediğimiz yere çakıldı. Alçaktan çakıldığı için içindeki arkadaşlarımıza bir şey olmadı. Biz bunu dile getirdik. Her gün arıza. Şeflerimize söylüyoruz. Animak her gün arıza yapabilir mi diye. Bunu bizzat ben kendim dile getirdim. İlla birkaç kişinin ölmesi mi lazım önlem alınması için.