İstanbul Gaziosmanpaşa’da yaşayan Safiye İ. (37), 2008’de 2’nci çocuğuna hamileyken özel bir hastaneye gidip gebelik tetkikleri yaptırdı. Doğum sonrası başka çocuk istemediğini doktora söyledi. Doktor, çocuğu sezaryenle dünyaya getirmesini ve yumurtalık tüplerini ameliyatla bağlamayı teklif etti. Doktor, hamile kalmayacağı garantisi verdi. Safiye İ., doktorun teklifini kabul etti ve ikinci çocuğu sezaryenle doğurdu. Doğumda doktorun kordonlarını bağladığını düşünüp önlem almayan İ., 2009’da hamile kaldı. Durumu doktora anlatan İ.,doktorun ‘kürtaj’ önerisini kabul etmedi.

Kocası Salim İ.’yle tekstil atölyesinde çalışan Safiye İ., doktor Mustafa B.’yle hastane aleyhine tazminat davası açtı. Gaziosmanpaşa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açan İ.’nin avukatı Gülnaz Güneş Aykaş, gebeliğin doktor hatası sonucu oluştuğunu, maddi durumları iyi olmayan aileye çocukların eğitim ve bakım masrafları için tazminat ödenmesi gerektiğini söyledi. Hastane avukatıysa tıp literatüründe binde bir gebelik riski oluştuğunu belirtti ve davanın reddini istedi. Avukat, “Anneye kürtaj teklifi yapıldı. Kabul etmedi. Masraflarına katlanması gerekir” dedi. Safiye İ., 3’üncü doğumunu yaparken başka bir doktordan kordonların bağlanmadığını öğrendi. Kordonları bağlayan doktor raporu mahkeme ve Adli Tıp’a gönderildi. Adli Tıp raporunda, Mustafa B.’nin kusurlu olduğuna karar verildi.

22 YAŞINA KADAR OLAN MASRAFLARA KARŞILIK

4 yıllık dava sona erdi. Hâkim, kordon bağlama ameliyatı yapmayı unutan doktor ile hastaneyi, aileye 110 bin TL maddi, 15 bin TL de manevi olmak üzere 125 bin TL tazminata mahkûm etti. Miktar, 5 yaşına giren kız çocuğunun 22 yaşına kadar olan eğitim ve bakım masrafları hesaplanarak belirlendi.

‘TÜRKİYE’DE BİR İLK OLDU

Çiftin avukatı Gülnaz Güneş Aykaş, kararın Türkiye’de ‘istenmeyen sağlıklı çocuk’ için verilen ilk tazminat kararı olduğuna dikkat çekti. Kararın emsal teşkil edeceğini söyleyen Aykaş, “Yaptığım araştırmada da dünya hukuk tarihinde sadece Almanya’da bir örneğini buldum. Burada konu çocuğun istenip istenmemesi değil. Burada sorun doktorun hizmet görevini yapıp yapmadığıdır” dedi.