Hakkında çıkarılan yakalama kararından saatler önce yurtdışına firar eden Zekeriya Öz hakkında verilen meslekten ihraç kararının gerekçeleri öğrenildi.

Zekeriya Öz hakkında 12 Mayıs günü HSYK 2. Daire tarafından verilen ihraç kararına 4 önemli olay gerekçe gösterildi:

1) Öz'ün bedava Dubai gezisi,

2) Yurtdışında olduğu sırada sanki adliyede görev başındaymış gibi sahte işe başlama bildiriminde bulunması,

3) Fatih Belediyesi'ne bir otel ve kafe için yasadışı işlem yaptırmak üzere baskı kurması,

4) 17 Aralık operasyonunu Başsavcı Turan Çolakkadı'ya bildirmemesi. HSYK Tetkik Hâkimi'nce hazırlanan 208 sayfalık gerekçeli kararda, Öz'ün eşi ve 4 çocuğu ile Dubaitatiline gittiği, tatilin uçak biletleri hariç bütün masraflarının Ali Ağaoğlu'nun şirketince ödendiği belirtildi. Zekeriya Öz'ün SABAH'ta yayımlanan faturaların sahte olduğu yönündeki iddiası üzerine, vergi müfettişi İsmail Vefa Ak faturaların gerçek olduğu ve otel hizmeti karşılığında kesildiğini saptadı. Ak raporunda, Akdeniz İnşaat A.Ş.'ye Öz tarafından hiçbir ödeme yapılmadığının tespit edildiğini kaydetti. 

HİÇ ÖDEME YAPMADI 

HSYK Müfettişliği'nce ifadesine başvurulan Ağaoğlu Şirketler Grubu Uluslararası İlişkiler Başkanı Halil İbrahim Demirkan, Zekeriya Öz'ü daha önce de Dubai'de ağırladıkları yönünde ifade verdi. Öz'ü Dubai'ye 17 Ekim 2013 günü kendisinin gönderdiğini, hiçbir para almadığını kaydeden Demirhan, bütün masrafların Ali Ağaoğlu tarafından ödendiğini belirtti. Dubai tatilinin Zekeriya Öz'ün talebi üzerine gerçekleştiğini kaydeden Halil Demirhan, olayın basına yansıması üzerine Öz'ün kendilerinden belge almak üzere gönderdiği fatura timince tehdit edildiklerini kaydetti. 

BELGELERİ ALİ AĞAOĞLU VERDİ

Demirhan, Ali Ağaoğlu'nun da bulunduğu ortamda fatura timindeki avukat Tayfun Aktaş'ın "Kasetleriniz var, Başbakan yakında gidecek, parayı aldığınıza dair belgeyi verin" dediğini iddia etti.

Ali Ağaoğlu da ifadede, "Zekeriya Öz beni ziyarete gelmişti. Yanımızda bulunan Halil İbrahim Demirhan'a 'Bizi Dubai'de misafir etsen' dedi. Zekeriya Öz ve ailesini Dubai temsilciliğimiz misafir etti. Masrafları Dubai temsilciliğimizce karşılanmıştır" dedi.

Ağaoğlu'nun ödeme belgelerini de ifadesi sırasında müfettişe verdiği, gerekçeli kararda yer aldı. Zekeriya Öz'ün meslekten ihraç gerekçelerinden biri de Beyazıt'taki bir otel ve Samatya'da bir kafenin yasadışı işlemleri ile ilgili Fatih Belediyesi üzerinde baskı kurması. Öz'ün Beyazıt'ta bulunan Viktorya Otel'in kaçak yapılaşmasına göz yumulması için Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'i baskı altına aldığı gerekçeli kararda yer aldı. Belediye Başkan Yardımcısı ve Özel Kalem Müdürü'nün ifadelerine de gerekçeli kararda yer verildi. Firari savcı Öz'ün Samatya'da bulunan Rumeli Kafe'n in kullanım alanının 51 metre kareden 500 metrekareye çıkarılması için de Başkan Mustafa Demir ile görüşüp ısrarcı olduğu belirtildi. Müfettişlere ifade veren Başkan Mustafa Demir bu 2 yasadışı talebin yerine getirilmediği dönemle hakkında soruşturma açılan dönemin aynı zaman aralığı olduğunu, Öz'ün belediyedeki tavassut işlemleri başarısız olunca, soruşturma kıskacına alındığını düşündüğünü ifade etti.

YURTDIŞINDAYKEN ADLİYEDE ...

Gerekçeli karara göre, Zekeriya Öz, 2011'de Tunus'tayken, 2012'de Saraybosna, Ruanda ve Hollanda'dayken, 2013'te ise Viyana'dayken sanki odasında çalışıyormuş gibi sahte bildirimde bulundu. Atatürk Havalimanı kayıtları ile İstanbul Adliyesi'ndeki kayıtlar karşılaştırıldığında Öz'ün sahte bildirimde bulunduğu kesinleşti. Gerekçeli kararda, "Göreve başlama yapmadığı halde, fazladan izin kullanmak için başlamış gibi işlem yaptırması ve bunu müteaddit kez tekrarlanmasının bir yargı mensubuna duyulacak güveni sarstığı, doğruluk ve dürüstlükle, etik değerlerle bağdaşmadığı şüpheden varestedir" denildi.