Başbakan Davutoğlu, "Acil atmamız gereken adımlardan birisi, YÖK sistemini reformcu bir anlayışla akademik özgürlüklere dayalı ve bilim adamına güven esası ile yeniden inşa etmek" dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe Ofisi'nde Yükseköğretim Kurulu üyeleriyle yemekte bir araya geldi.

Davutoğlu, YÖK üyelerine yaptığı konuşmada, "Şimdi bizim en öncelikli ve acil atmamız gereken adımlardan birisi, doğduğu anda karşı çıktığımız YÖK sistemini bugün kendi ekseninde reformcu bir anlayışla fikir özgürlüğüne, akademik özgürlüklere de dayalı ve bilim adamına güven esası ile yeniden inşa etmek" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gerçek reformlar statüko oluşturmaz. Gerçek reformlar statükolara meydan okur ve kişileri o statükoların ötesinde düşünceye sevk eder. Bu açıdan üniversitelerimiz, zihniyet reformumuzun en önemli ayağı, odağı, nirengi noktasıdır. Üniversitelerimizde zihniyet reformunu gerçekleştirmeden, toplumsal hayatın geri kalan kesiminde zihniyet reformunu gerçekleştireceğimizi iddia etmek sadece ve sadece günübirlik politikalarla yetinmek anlamına gelir.

1 Kasım seçimleri sonrasında çok güçlü bir temsil kabiliyetine sahip, yani yüzde 97,5 temsil, yüzde 85 katılımla ortaya çıkan parlamento tablosu içinde, artık YÖK reformunu, yüksek öğrenim reformunu mutlaka gerçekleştirme sorumluluğu ve çabası içinde olmamız lazım.

Her türlü fikri savunabilirsiniz ama şiddeti ama nefreti ama terörü ama diğer insanların onurunu zedeleyecek herhangi bir düşünceyi fikir özgürlüğü çerçevesinde meşru kılamazsınız."

AA