ABD Başkanı Barack Obama, aralarında Türkiye ve Suudi Arabistan’ın da olduğu yaklaşık 20 ülkenin üst düzey askeri yetkilileriyle IŞİD ile mücadele stratejisini görüşecek.
Türkiye saati ile 22.00’de gerçekleşecek ve ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey liderliğindeki toplantıya Başkan Obama da katılacak.

TÜRKİYE'DEN ERDAL ÖZTÜRK

Toplantıya Türkiye’yi temsilen Genelkurmay Harekat Başkanı Erdal Öztürk katılacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey, “Toplantı, koalisyonun inşa edilmesi ve her ülkenin kapasitesinin geniş stratejiye entegre edilmesi için devam eden çabaların bir parçası” dedi.

BEKLENEN SONUÇ ALINAMADI

ABD öncülüğündeki koalisyon IŞİD’e yönelik hava operasyonları sürerken bu operasyonlar şu ana kadar beklenen sonucu verebilmiş değil.
IŞİD’ın özellikle Irak’ın Sünni Anbar eyaletindeki ilerleyişi hava operasyonlarına rağmen devam ediyor.

TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, IŞİD’in yalnızca hava saldırılarıyla bitirilemeyeceğini söylemiş ve Kurban Bayramı’nda Gaziantep’te yaptığı konuşmada şartlarını şu sözleriyle ortaya koymuştu:

''Aylar geçti, herhangi bir netice yok. Şu anda Kobani de düştü, düşüyor. Üç şey istedik: Uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım, o bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım ve eğit-donat anlayışıyla Suriye ve Irak’ta ılımlı muhalif kesimin hem eğitilmesi hem de donatılması lazım.”
Ankara ve Washington arasında da IŞİD ile mücadelenin nasıl yürütüleceği, Türkiye’nin ve ABD’nin talepleri hakkında müzakereler sürüyor.
ABD İncirlik Üssü'nün IŞİD ile mücadelede kendisine açılmasını istiyor.