Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın örtülü olarak HDP'ye yönelik "Kobani için bu kadar dertlisin de Kobani'nin dışındaki şehirler için niçin senin en ufak bir derdin yok" sözlerinin ardından HDP'den bugün IŞİD'in Türkmenlere yönelik saldırısını lanetleyen açıklama dikkat çekti. Açıklama; HDP'nin tüzel kişiliğine vurgu yapar biçimde, HDP Merkez Yürütme Kurulu adına yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Uluslaraarası Ombudsmanlık Sempozyumu'ndaki konuşmasında HDP'yi kastederek,"Suriye'de 300 bin insanın katledilmesine susacaksın, hatta bu insanlık dışı katliama destek vereceksin, ondan sonra 'Kobani' deyip, sağı solu yakacaksın, cinayet işleyeceksin. Kobani için bu kadar dertlisin de Kobani'nin dışındaki şehirler için niçin senin en ufak bir derdin yok. Kaldı ki Kobani'de şu an kimse yok" demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, dünkü açıklamalarında, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Kobani'nin düşmesini istemeyiz, hiçbir yerin düşmesini istemeyiz. Çobanbey'de Türkmenler'e saldırılırken, Hıristiyan ve Araplar'a yönelik aynı kuşatmayı yapıp, vahşi yöntemlerle insanları öldürdüğü, kadınlara tecavüz edildiği sırada Türkiye'deki kardeşlerimiz neredeydi? Vandallık yapanlar neredeydi? Dünya kamuoyu neredeydi? IŞİD'e daha önce aynı tepki gösterildi mi? Neden Kobani? Ama biz ilkesel olarak Kobani'de yaptıklarına da karşıyız."

HDP MYK AÇIKLAMASI

Bu sözlerin ardından HDP'den bugün bir açıklama yapıldı. Açıklamanın HDP Merkez Yürütme Kurulu açıklaması olarak yapılması dikkat çekti. "IŞİD’in Türkmenlere saldırısını lanetliyoruz" başlığı ile yayımlanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Irak’ın Diyala iline bağlı Şii Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Karatepe kasabasına üç koldan havan topları ve ağır silahlarla saldırı başlatan IŞİD barbarları, 2’si çocuk 7’si asker olmak üzere 10 kişinin ölümüne, 16 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Katliamcı IŞİD  saldırıları nedeniyle binlerce insan bölgeden göç etmek zorunda kaldı.

IŞİD  saldırıları sonucunda başta çocuklar olmak üzere sivillerin öldürülmesini bir kez daha lanetliyoruz. Duyduğumuz üzüntüyü paylaşırken, hayatlarını kaybedenlerin ailelerine ve Irak halklarına başsağlığı ve sabır; yaralılara ise acil şifa diliyoruz. IŞİD çeteleri, çocuk, kadın, genç, yaşlı demeden vahşice katlediyor. Uygarlığın doğduğu kadim topraklarda yaşayan Ezidiler, Süryaniler, Ermeniler, Şiiler, Araplar, Türkmenler, Kürtler, Keldaniler, Aleviler, yani bir bütün olarak Mezopotamya halkları IŞİD  tarafından tehdit ediliyor ve öldürülüyor.

Yağmacı ve imhacı anlayışların ve destekçi güçlerin Ortadoğu’yu talan etmesine, farklı kültürleri ve kimlikleri yok etmesine asla göz yumulamaz ve sessiz kalınamaz. IŞİD sadece Irak’ta değil, Suriye’de de katliamını sürdürüyor. Şengal, Kobanê ve tüm Rojava halklarına yönelik saldırılar, bu insanlık dışı anlayışın insanlığın bütün değerlerini çiğnediğini ve yok etmeye çalıştığını gösteriyor.

HDP, her inanç ve etnik kökenden, her cinsiyet ve cinsel kimlikten insanların özgürce yaşadığı bir Mezopotamya'nın gerçekleşmesi için mücadele edenlere, Irak’ta ve Suriye’de, Rojava ve Kobanê’de barbarlığa karşı direnenlere destek ve dayanışmasını sürdürecektir."