Hükümet, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nde yeni yol haritasını belirledi. Süreç insan hakları ve demokratik haklar boyutu üzerinden devam ettirilecek. Bundan sonra muhatap, bölgede faaliyet gösteren siyasi partiler başta olmak üzere, STK'lar, dernekler, kanaat önderleri ve vatandaş olacak.

AK Parti bünyesinde yeni kurulan İnsan Hakları Başkanlığı il il, ilçe ilçe örgütlenerek halkla bire bir temas kuracak. Bu süreçte sık sık bölgeye gidilerek sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleriyle toplantılar gerçekleştirilecek. Toplantılarda Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin ilerlemeye devam edeceği, insan hakları çerçevesinde talep edilecek bazı haklar veya çözülmesi gereken sorunlar varsa, bunlara açık olunduğu ve demokratik platformlarla birlikte çalışmaya hazır olunduğu mesajı verilecek.

MUHATAP HÜDA-PAR, HAK-PAR

AK Parti, yeni süreçte HDP'nin yerine Hüda-Par, Hak-Par gibi, terör örgütü PKK'yı değil Kürt halkının beklentilerini yansıtan, demokratik yapılar çerçevesinde faaliyet gösteren siyasi partileri muhatap alacak. Süreç, PKK ile aynı dili kullanan ve Güneydoğu'da halkı baskına altına alan HDP olmadan devam edecek. Ayrıca sık sık bölgeye gidilerek vatandaşla, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleriyle toplantılar yapılacak.

YAPILANLAR BOŞA GİTMEDİ

Toplantılarda Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin bireysel özgürlükler çerçevesinde boşa gitmediği, demokrasi ve insan hakları boyutuyla hedefine ulaştığı ve ilerlemeye devam edeceği belirtilerek bugüne kadar elde edilen kazanımlar anlatılacak. Ayrıca, süreçle birlikte hem doğu ve güneydoğuda yaşayan insanların hem de batıda yaşayan insanların ciddi manada yeni haklara sahip oldukları ve bu hakları kullandıklarına dikkat çekilecek.

YENİ TALEPLERE AÇIĞIZ

Toplantılarda, bölge halkının talepleri de alınacak. İnsan hakları çerçevesinde talep edilecek bazı haklar veya çözülmesi gereken sorunlar, eksik kalan bir şeyler varsa, bunlara açık olunduğu ve birlikte çalışmaya hazır olunduğu mesajı verilecek.

YEREL YÖNETİMLER ŞARTI DEĞİŞCEK

AK Parti, yerinden yönetim anlayışının güçlendirilmesi ve yerel yönetimlerin ekonomik gücünün artırılması için de çalışma yapıyor. Ancak belediye imkanlarının terör örgütüne hizmet etmesinin de önüne geçilecek. Bu konuda, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı bir çalışma yürütüyor. Buna göre, belediye hizmetlerine standart gelecek. Yerel yönetimlerde denetimi güçlendirmek için belediye, büyükşehir, il özel idare kanunları değişecek. Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'ndaki çekinceler kalkacak; belediyelerin yetkileri yeniden düzenlenecek.