Ortadoğu’da sınırları yeniden çizmeyi hedefleyen Amerika ve Batılı devletlerin piyonu olarak öne çıkan terör örgütü PYD’deki “Hristiyan” unsurlar dikkat çekiyor. Avrupa’nın değişik bölgelerinden Suriye’ye gönderilen milislerle PYD’nin Batılı devletler tarafından kontrol altına alındığı belirlendi. Güçlü bir şekilde mühimmat ve barınma desteği ile ayakta tutulanHaçlı-PYD ittifakının üstü örtülü şekilde İran, Lübnan Hizbullahı ve Esed rejimi tarafından da desteklendiği tespit edildi.

PYD’DEKİ HRİSTİYAN MİLİSLERE MÜHİMMAT VE BARINMA DESTEĞİ

Kürtlerin savunucusu olduğunu iddia etmesine rağmen Batı desteği ile Hristiyan ağırlıklı bir taşeron örgüt hüviyetine bürünen PYD’nin 2014 yılından itibaren hayata geçirilen ittifak ile Christianity Army ve diğer Haçlı gruplarca beslendiği ifade ediliyor. PKK/PYD’yi bölgesel aktör olarak öne çıkarmak isteyen Batılı güçlerin ABD başta olmak üzere; İngiltere ve Fransa eliyle PYD içerisindeki Hristiyan milislere silah, mühimmat, gıda, ilaç ve barınma desteği sağladığı biliniyor. Süryani Askeri Meclisi, Khabour Savunma Güçleri, Nineveh Plain Forces, Bethnahrin Kadın Savunma birlikleri gibi çeteler tarafından da aktif destek alan söz konusu ittifak Türkiye içerisinden de Paralel Yapı ve bileşenleri ile desteklendiği ortaya çıktı.

OYUNU TÜRKİYE BOZACAK

Rusya’nın havadan; İran, Lübnan Hizbullahı ve Esed rejiminin de karadan “ön açma” metoduyla destek olduğu Haçlı-PYD ittifakının en büyük dezavantajı ise,Türkiye’nin bölgedeki ana aktör olma adına attığı kararlı adımlar olarak görülüyor.

Yavuz Selim Saltukoğlu - Yeni Akit