Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile 6 bakanlık güvenli bölgenin alt yapısını oluşturmak için bir araya geldi. İlk etapta Güvenli Bölge’ye Türkiye’deki kampların benzeri kurulacak. Öncelik sağlık ve eğitim hizmetlerine verilecek. Avrupa ülkelerinin 10-20 bin mülteciyi alırken bile tereddüt dönemde Türkiye'nin milyonlarca Suriyeli mülteciye büyük bir imkan sağlaması tüm dünya tarafından takdirle karşılanıyor.

ABD ile varılan mutabakatın ardından Güvenli Bölge'ye yerleştirilecek olan Suriyeliler için alt yapı çalışmaları başladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) başkanlığında bir araya gelen 6 bakanlık yapılacak çalışmaları ele aldı.

PLANLAR HAZIRLANDI

Toplantıda alınan karara göre, Türkiye konteyner kent ve çadır kentlerde verilen barınma, sağlık, eğitim, psikososyal destek ve dini hizmetler olası oluşacak güvenli bölgede bulunan Suriyelilere de verilecek. Bölge oluştuğu takdirde hangi bakanlık nasıl bir çalışma yapacağının planı hazırlanıyor.

Şuan Suriye'de hangi alanın 'güvenli bölge' olarak ilan edileceği belli değil. Oluşturulacak güvenli bölgede çocuklar eğitimleri yarım kalmaması için kaldıkları konteyner kent ve çadır kentte eğitimlerine devam edebilecek.

Barınma merkezlerinde Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde okul öncesi, ilköğretim ve lise seviyesinde 80 bine yakın Suriyeli çocuk ve gence toplam 22 okul, bin 178 derslikte eğitim - öğretim veriliyor. Ayrıca Suriyeli çocuklar okullarda eğitim aldıkları zamanların dışında, arkadaşları ile oynamaları için oyun parkları kurulacak.

KADINLARA GÜZEL SANATLAR KURSU

Şuan kamplarda Suriyeli kadınlar meslek edindirme kurslarında meslek öğrenip üretim yapıyor ve ürettiklerini satıyorlar. Aynı şekilde kurulacak güvenli bölgede, ebru ve resim başta olma üzere güzel sanatlar kursları verilecek.

Meslek sahibi olmayan Suriyelilerin mesleki beceri sahibi olabilmeleri için terzilik, dokumacılık, biçki - dikiş, kuaförlük gibi kurslar sosyal hizmet merkezlerinde verilecek. Oluşturulacak güvenli bölgedeki barınma merkezlerinde sahra hastanelerinde, mobil sağlık ünitelerinde sağlık kontrolleri ve tedaviler yapılacak.

UZMANLAR HİZMET VERECEK

Güvenli bölgede merkezlere bulaşıkhane ve çamaşırhaneler kurularak insanlar kolaylıkla bulaşık ve çamaşırlarını yıkayabilecekler. Savaşın bıraktığı psikolojik tahribatın giderilmesi ve güvenli bölgede yaşayacakların toplumsal hayata ilişkin profesyonel destek alabilmesi için uzmanlar görev yapacak. Olası güvenli bölgede kurulacak barınma merkezinde camii ve mescit oluşturulacak, din hizmetleri görevlisiyle dini ihtiyaçların karşılanması için hizmet verilecek.