Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Üsteğmen A.Ü.'nün başına gelenler, "Bu kadar da olmaz" dedirtti. 'Grup seks' yaptığı ve ahlaki değerleri düşük olduğu gerekçesiyle Türk Silahlı Kuveetleri'nden ihraç edilen Üsteğmen A.Ü., 'casusluk' suçlamasıyla cezaevine girdiğinde de "Uludere'yi bombaladığı" iddiasıyla ölüm tehditleri aldı.


AHLAK DIŞI HAREKETLERDE BULUNDU İDDİASI

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda üstün başarıları nedeniyle 12 kez madalya ve takdir belgesiyle ödüllendirilen, sicil notu da 100 üzerinden 100 olan Üsteğmen A.Ü., Afganistan'da görevli olduğu sırada adına açılan sahte Facebook hesabı yüzünden geçen yıl 'Ahlak dışı hareketlerde bulunduğu' iddiasıyla TSK'dan ihraç edildi.

GRUP SEKS YAPTIN MI?

Hakkında açılan soruşturmalarda özel hayatıyla ilgili sorgulanarak 'Grup seks yaptın mı?' sorusuna muhatap olan A.Ü., hakkında 2 ayrı dava açılıp bir süre Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde hapis yattı. A.Ü.'nün halen askeri mahkemede 'Emre itaatsizlikte ısrar' ve 'Hakikate muhalif evrak düzenlemek' suçlamalarıyla 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada yargılanıyor.

Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'nda görev yapan Üsteğmen A.Ü.'nün hayatı, 2011 yılında üstün başarısından dolayı istihbarat subayı olarak NATO bünyesinde Afganistan'a gönderilmesiyle bir anda değişti. Afganistan'da olduğu dönemde iddiaya göre adına sahte Facebook hesabı açılan ve hakkında imzasız ihbar e- maili gönderilen A.Ü. hakkında 2012 yılında soruşturma başlatıldı. Soruşturmadan hemen sonra da A.Ü.'nün adına sahte açıldığını söylediği Facebook hesabının kapatıldığı ortaya çıktı.

İNTERNETTE İLİŞKİ YAŞADIĞINIZ KADINLAR KİM?

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca açılan soruşturma nedeniyle Afganistan'dan dönüşünde bir odaya alındığını belirten Üsteğmen A.Ü., özel hayatıyla ilgili cinsel içerikli sorulara muhatap olduğunu söyledi. A.Ü.'nün anlattığına göre sorguda, 'İnternette ilişki yaşadığınız kadınlar kim?', 'Bugüne kadar grup veya sanal seks yaptınız mı?' ve 'Uyuşturucu kullandınız mı?' soruları yöneltildi.

160820141301287811325_2.jpg

AHLAKİ VE MİLLİ DEĞERLERDEN YOKSUN 

Soruşturma komisyonunun hazırladığı raporda, A.Ü.'ın 'kızlarla telefonda konuştuğu, ahlaki ve milli değerden yoksun olduğu, kadınlarla ilişki yaşadığı' belirtildi. A.Ü. için 'ahlaki değerleri düşük', 'karşı cinse aşırı zaafı olduğu' kaydedilen raporda, "Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda görevliyken izin alarak Antalya'ya gittiği ve muhtemelen yabancı uyruklu bayanlarla ilişkiye girdiği anlaşılmıştır" ifadesi yer aldı. Raporda, Ünsal'ın Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin sahip olması gereken ahlaki değerleri taşımadığı kaydedildi. 

Bu rapor üzerine 29 Aralık 2012'de açığa alınan Üsteğmen A.Ü., 4 Mart 2013 tarihinde 'TSK'nın itibarını sarsacak ve göreve devam etmesini engelleyecek derecede ahlak dışı hareketlerde bulunduğu' gerekçesiyle ordudan ihraç edildi. İhraç kararının ardından TSK, A.Ü.'den eğitim masrafları karşılığında 83 bin lira tazminat istedi.

SAVCI: İHRAÇ KARARI HUKUKSUZ

İhraç kararı ile intiharın eşiğine gelen ve aile desteği ile hukuk mücadelesi başlatan Üsteğmen A.Ü., göreve dönmek için As­ke­ri Yük­sek İdar­e Mah­ke­me­si­'ne (AYİM) başvurdu. Konuyla ilgili görüşü sorulan AYİM Savcısı, Üsteğmen A.Ü.'nün sicil notunun çok iyi olduğunu, 10 yıllık subaylık hayatında disiplin cezası dahi almadığını, 12 kez takdire layık görüldüğünü belirtti. İhracın haklı bir sebebi olmadığını belirten savcı, A.Ü.'nün özel hayatına dair hukuka aykırı elde edilen delillerin işleme esas alınamayacağını belirtti. A.Ü.'nün ikaz dahi edilmeden ihracının hukuka aykırı olduğunu vurgulayan savcı, işlemin iptal edilmesini istedi.

Savcının olumlu görüşüne rağmen mahkemenin itirazı reddetmesi üzerine A.Ü., karar düzeltme başvurusu yaptı. Görüşü sorulan başka bir AYİM Savcısı A.Ü.'nün haksızlığa uğradığını ve mesleğe iade edilmesini istedi. Dosyayı ikinci kez görüşen AYİM, A.Ü.'nün göreve iade talebini yeniden reddetti.

SÖYLEMEDİĞİM SÖZLER RAPORDA YER ALDI

AYİM'e başvurusunun ardından görevli olduğu dönemde insansız hava aracı (predatör) uçuşunu kayıt defterine yazmadığı ve bir belgeyi 'gizli' seçeneğini işaretlemeden outlook programı üzerinden gönderdiği iddiasıyla A.Ü. hakkında 21 Aralık 2012'de iki ayrı dava açıldı. 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 'emre itaatsizlikte ısrar' ve 'hakikate muhalif evrak düzenlemek' suçlarından 7 yıl hapis istemiyle yargılanan A.Ü., Bursa'da yaşamasına rağmen Diyarbakır'da görülen davanın tüm duruşmalarına katıldı. İlk duruşmada ifadesi alınan A.Ü., 'komisyon raporunda özel hayatına ilişkin bilgilerin çarpıtılarak yazıldığını ve kendine ait olmayan sözlerin yer aldığını' söyledi ve suçlamaları reddetti. 

A.Ü.'nün avukatı da mahkemeye verdiği dilekçede, müvekkilinin bilgisayar ve e-posta kayıtlarının incelenmesi için hakim kararı gerektiğini belirterek, "Hakim kararı yokken sanığın bilgisayar kaydı ve maili incelenmiştir. Komisyon raporu dosyadan çıkarılmalıdır" dedi.

CASUSLUK SORUŞTURMASI

Bu talepleri reddeden mahkemede 18 Kasım 2013 tarihli duruşmada askeri savcı, İzmir'deki askeri casusluk ve fuhuş davası dosyasında Üsteğmen A.Ü.'nün adının geçtiğini ve 3 yıl ön­ce gö­rev­li ol­du­ğu ko­mu­tan­lık­ta üst­le­ri­ne sunduğu bir CD'­nin ka­yıp olduğunu belirterek tutuklanmasını istedi. Talebi dikkate alan mah­ke­me, iddianamede yer almamasına rağmen A.Ü.'yü, 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek' suçlamasıyla tutukladı. A.Ü., ordudan ihraç edildiği için Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

ULUDERE'Yİ SİZ BOMBALADINIZ!

A.Ü., cezaevindeki tutuklular tarafından, Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında düzenlenen ve 34 kişinin öldüğü olayla ilgili olarak "Roboski'yi (Uludere) siz bombaladınız" denilerek psikolojik baskıya maruz kaldığını ve ölümle tehdit edildiğini söyledi. Bunun üzerine intiharın eşiğine geldiği belirtilen A.Ü.'nün, 2 ay sonra 'kay­gı bo­zuk­lu­ğu ve dep­res­yon teşhisi' konularak tahliyesine karar verildi.

Askeri savcının talebi ile İzmir Ağır Ceza Mahkemesi'nden Üsteğmen A.Ü.'nün 'Askericasusluk ve fuhuş' davasıyla bağlantısını sordu. Yazıya cevap veren mahkeme A.Ü.'nün davanın mağ­du­ru ol­du­ğunu, da­va dos­ya­sın­da ca­sus­luk yap­tı­ğı­na iliş­kin bir bel­ge­ bulunamadığını belirtti. Mahkeme 2 kez daha bu konuda yazı yazınca İzmir Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın örneğini, "Kendiniz inceleyin" diyerek Diyarbakır'a gönderdi.

CASUSLUK DAVASI MONTE EDİLMEK İSTENİYOR

Diyarbakır'daki 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde halen dava devam ederken A.Ü.'nün avukatı son duruşmada, İzmir'de görülen casusluk davasından belge istenmesinin adil yargılamanın ihlali olduğunu söyledi. Mahkeme verdiği ara kararında, 'askeri casusluk ve fuhuş davası' dosyasının şikayetçi kurum olan 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'ndan atanan bilirkişiye verilerek incelenmesine karar verdi, duruşma ertelendi.

Başarılı bir subayken Hava Kuvvetleri'nden ihraç edilen A.Ü.'nün avukatı şunları söyledi:

"İzmir'deki mahkemeden 3 kez bilgi talebinde bulunuldu. Mahkeme 3 kez müvekkilin aleyhine veri olmadığını bildirdi. Müvekkil suçlu olsa İzmir savcılığı hakkında dava açardı. Casusluk davası buraya monte edilmek isteniyor. İzmir'deki casusluk davası tartışmalıdır. Bu davaya bazı illegal yapıların müdahalesi olduğu söyleniyor. Bir Facebook hesabı ile genç bir subayın hayatı karartıldı. İddianamede olmayan iddialar yüzünden tutuklandı. Adil yargılama konusunda ciddi kaygılarımız var" dedi.

RASMUSSEN'DEN MADALYA ALDI

1986 yılında Bursa'da doğan A.Ü., 2007'de Hava Harp Okulu'ndan teğmen olarak mezun oldu. İzmir 2'nci Ana Jet Üssü'nde uçuş eğitimi alan A.Ü., daha sonra istihbarat sınıfına geçti. TSK Ankara İstihbarat Okulu'nda 6 ay eğitim gören A.Ü., İzmir'de tamamlayıcı istihbarat eğitimine tabi tutuldu. İstihbarat eğitimini 100 üzerinden 93 puanla 'çok iyi' derecede bitiren A.Ü., 2009 yılında Diyarbakır'a Hava İstihbarat Subayı olarak atandı.

2011 yılında Afganistan'a gönderilen genç subay, NATO Barış Gücü'nde görevlendirildi. 12 üstün başarı, hizmet madalyası ve takdirnamesi olan A.Ü., Afganistan'da NA­TO Ge­nel Sek­re­te­ri An­ders Fogh Ras­mus­se­n'­den takdirname aldı.

TSK'da 100 üzerinden 100 sicil notu bulunan A.Ü., 10 yıllık subaylık hayatında uyarı cezası dahi almadı. Yargılandığı iki ayrı dosyada suçsuz olduğunu ispatlamak için mahkemenin 'hükmün açıklanmasının geri bırakılması' teklifini kabul etmeyen A.Ü., halen Bursa'da özel bir şirkette çalışıyor.