Hatay sınırında, sınır ihlali yapan Suriye savaş uçağı, F-16'lar tarafından düşürüldü. İşte Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması:
2 MİG-23 UÇAĞI İZLEMEYE ALINDI, 4 KEZ İKAZ EDİLDİ

Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir.
 
İKİNCİ UÇAK UYARIYI DİKKATE ALMADI, 1.5 KM İHLAL YAPTI
 
      Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir.
 
HAVA DEVRİYE GÖREVİ YAPAN UÇAKLARIMIZ VURDU
 
      Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir.
 
      Kamuoyuna saygıyla duyurulur.



YABANCI AJANSLAR BÖYLE DUYURDU

AFP konuyla ilgili haberi “Türkiye sınırda Suriye savaş uçağını düşürdü” başlığıyla duyurdu. Haberde “Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre "Suriye savaş uçağı Suriye’de Türk uçağı tarafından ateş altına alınarak düşürüldü.” denildi.

Reuters haber ajansı da haberi “Türkiye Suriye sınırında Beşşar Esad güçlerine bağlı Suriye savaş uçağı düştü” şeklinde verirken "olaydan kimin sorumlu olduğu henüz kesin değil" yorumunu yaptı.

PİLOT KURTULMAYI BAŞARDI

Suriye Haber Ajansı (SANA) uçaktaki pilotun paraşütle atlayarak kurtulmayı başardığını yazdı. Pilotun nerede düştüğü ise henüz belli değil.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DUYURDU

Başbakan Erdoğan, sınırda düşürülen Suriye uçağı ile ilgili; “Eğer sen benim hava sahamı   ihlal edecek olursan bundan sonra bizim tokadımız ağır olur.  Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere Silahlı kuvvetlerimizi o şerefli pilotlarımızı hava kuvvetlerimizi tebrik ediyorum” dedi.

MUHALİFLER SABAH SINIR KAPISINI ELE GEÇİRMİŞTİ
Suriye'de muhalifler, sabah saatlerinde Lazkiye kentine bağlı Keseb Sınır Kapısı'nı ele geçirmişti. Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki gümrük kapısının karşısında bulunan ve iç çatışmaların başlamasından bu yana Esad'a bağlı güçlerin kontrolünde bulunan Keseb Sınır Kapısı, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolüne geçti.

ANGAJMAN KURALLARI DEĞİŞMİŞTİ

22 Haziran 2012’de bir Türk keşif uçağının Lazkiye’nin güneyinde düşürülmesinden sonra Türkiye Suriye’ye ilişkin ’angajman kurallarını’ değiştirmiş, Türkiye sınırına ’güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde’ yaklaşan her Suriyeli askeri unsur, askeri hedef olmuştu.

HELİKOPTER DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
 
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçakları, 16 Eylül 2013’te Türkiye sınırını 2 kilometre derinlikte ihlal eden M-17 tipi bir Suriye helikopterini vurmuş, helikopter Suriye tarafına düşmüştü.