7 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçimlerinde 1 milyon 346 bin 340 oy, pusulanın boş atılması, üzerine işaret konulması, yazı yazılması, birden fazla siyasi parti veya bağımsız adaya "evet" mührü vurulması gibi nedenlerle geçersiz sayıldı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yurtiçi ve dışındaki 56 milyon 608 bin 817 seçmenden 47 milyon 507 bin 389'u  oy kullandı, 9 milyon 101 bin 428seçmen sandığa gitmedi.

En çok geçersiz oy, en fazla seçmenin bulunduğu İstanbul'dan çıktı. İstanbul'da kullanılan yaklaşık 9 milyon oyun 537 bin 326'sı geçersiz kabul edildi. 3 milyon 340 bin  oy kullanılan Ankara'da 61 bin, 2 milyon 758 binoy kullanılan İzmir'de 50 bin oy geçersiz oldu.

Türkiye genelindeki geçersiz oy sayısı aralarında Adana, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kocaeli, Muğla, Samsun, Şanlıurfa'nın da bulunduğu 76 ildekiseçmen sayısından fazla çıktı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'daki seçmen sayısı, geçersiz oy sayısının üzerinde bulunuyor. 

Alınan bilgiye göre, bu seçimde kullanılan 1 milyon 346 bin 340 oy, pusulanın boş atılması, üzerine işaret konulması, yazı yazılması, birden fazla siyasi parti veya bağımsız adaya "evet" mührü basılması, oyzarfının üzerine mühür basılması, işaret konulması gibi nedenlerle geçersiz sayıldı.
Daha önce de 12 Haziran 2011'deki milletvekili genel seçimlerinde 973 bin 185, 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 737 bin 716, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde 2 milyon 58 bin 431 oygeçersiz sayılmıştı.

Oyların geçersiz sayıldığı haller

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un ilgili hükümleri uyarınca, sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılıyor.

Hiçbir yerine "evet" mührü basılmayan, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına "evet" mührü basılan, birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış şekilde "evet" mührü bulunan, bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılan veya koparılan, üzerine "evet" mührü dışında veya "evet" mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza, mühür veya parmak izi basılan, karalanan, şekiller çizilen pusulalar geçerli kabul edilmiyor.

Kaynak : AA