Maaşı geç ödenen, fazla mesai, bayram çalışması ücretleri verilmeyen işçi ne yapmalı?, Hesaplamalar nasıl yapılmalı? Eksik ödeme nasıl anlaşılır? gibi pek çok sorunun yanıtını bu yazı dizisinde bulacaksınız.
 
İşte  ücret  konusunda sorularınızın yanıtları: 
 
Ücret  nedir? 
 
Ücret  bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. 
 
Asgari  ücret  nedir? 
 
İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve  kültür  gibi zorunlu ihtiyaçlarını, günün  fiyatları  üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrete denilir. 
 
Ücret  ne zaman ödenir?
 
Ücret  en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir  haftaya  kadar  indirilebilir
 
Gününde ödenmeyen ücretlere faiz uygulanır mı? 
 
Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. 
 
Bono ile veya kuponla  ücret  ödemesi yapılır mı? 
 
Bonoyla, kuponla veya yurtta geçerli parayı temsil ettiği iddia olunan bir senetle veya herhangi bir şekilde  ücret  ödemesi yapılamaz. 
 
Ücretin Türk parası ile ödenme zorunluluğu var mı? 
 
Ücret , prim,  ikramiye  ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, yabancıpara olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir. 
 
Ücret  alacaklarında zaman aşımı süresi ne kadardır? 
 
Beş yıldır. 
 
10 İŞÇİ VARSA  BANKA  ZORUNLU 
 
İşçilerin ücretleri  banka  aracılığı ile ödenmek zorunda mıdır? 
 
4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması halinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintileri düşüldükten sonra kalan  net  tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdür. 
 
10 işçinin altında işçi çalıştıran işverenler de işçi ücretlerini isterlerse bankalar aracılığı ile ödeyebilir mi? 
 
10 işçinin altında işçi çalıştıran işverenler de işçi ücretlerini isterlerse bankalar aracılığı ile, isterlerse elden ödeyebilir.