Avrupa'da, Amerika'da ve dünyanın birçok yerinde Müslümanlara yönelik ön yargı büyüyor. Özellikle Irak Şam İlam Devleti (IŞİD) terör örgütünün acımasızca saldırılarının ardından, İslamofobia çığ gibi büyüyor. Müslümanlar gitgide yalnızlaştırılıyor ve bulundukları toplumdan uzaklaşmaya mahkum ediliyorlar.

İngiltere’deki Müslümanların durumu da bu genellemeye dahil... İngiltere'de yaşayan Müslümanlar, IŞİD’e katılacağından şüphelenilen kişiler için çıkacak yasadan endişeli. 

Al Jazeera’ye konuşan Müslümanlar IŞİD ortaya çıktığından beri kendilerine yönelik algının değiştiğini, devletin de IŞİD’i bahane ederek bu olumsuz algıyı güçlendireceğini söylüyorlar.

"DEVLET IŞİD'İ BAHANE EDİYOR..."

Al Jazeera'ya konuşan Rasheda, Galler’in New Port şehrinde yaşıyor. Sabahları iki çocuğunu okula gönderip bebeğiyle ilgileniyor. Alışverişe çıkıyor, dışarıda arkadaşlarıyla buluşuyor, bankada sıraya giriyor.

Ancak Irak’ta güçlenen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), onun kilometrelerce uzaktaki hayatını etkiledi. Bangladeş kökenli bir Müslüman olan Rasheda, birkaç yıl öncesine kadar büyük rahatlıkla yaptığı bu işleri şimdi rahatsız edici bakışlar altında halletmek zorunda. Bundan kaçmak için de çoğunlukla Müslümanların yaşadığı mahallelere gitmeyi tercih ediyor:

"RAHATSIZ EDİCİ BAKIŞLAR..."

“25, 30 yıldır buralarda yaşıyoruz, New Portlular alışkınlardı bize. IŞİD yakın zamanda bu kadar bilinmeye başladığından beri daha dikkatli bakıyorlar. Baktıklarını, rahatsızlıklarını hissetmemizi istiyorlar, özellikle yapıyorlar. Zaten hiçbir şeye karışmıyoruz, kimseyi rahatsız etmeden ibadetimizi yapıyoruz."

Rasheda, yaşadığı bölgedeki ‘İslam algısının’ son zamanlarda olumsuz yönde değişmesinden rahatsız, yeni yasa tasarısı geleceğe ve çocuklarının hayatına yönelik endişesini arttırıyor.

CAMERON, "IŞİD'LE MÜCADELE ETME PLANI"NI AÇIKLADI

Avrupa ülkeleri ve ABD, IŞİD ile mücadelede en önemli noktalardan birinin savaşmak üzere bölgeye giden yabancıların durdurulması olduğu görüşünde. 1 Eylül’de Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron, hükümetinin IŞİD ile mücadele kapsamındaki yeni planını açıkladı.

Buna göre ülke dışına seyahat eden kişiden şüphe duyuluyorsa bu kişinin pasaportuna el konabilmesi için İngiliz polisine yetki verilecek. Bunun için yasal düzenlemeye gidilecek. Cameron, ülkeye dönmek isteyen şüphelilerin engellenmesinin de görüşüleceğini söyledi.

Avrupa’nın farklı ülkelerinden yüzlerce kişi, IŞİD’e katılıp savaşmak üzere Irak ve Suriye’ye gitti. Birleşik Krallık’tan da son üç yılda yaklaşık 500 kişi IŞİD’e katıldı.

Plan uygulamaya geçtiğinde öncelikli incelenecekler arasında yabancı uyruklular, İngiliz vatandaşlığını sonradan almış olanlar ve çifte vatandaşlığa sahip kişiler yer alacak. Bu durum da en çok Müslümanları kaygılandırıyor.

"BU YETKİ MÜSLÜMANLARI HEDEF ALIYOR!"

Birleşik Krallık’taki en büyük Müslüman topluluklarından olan Britanyalı Müslümanlar Birliği de, plana tamamen karşı. Al Jazeera’ye konuşan birliğin başkanı Ömer Hamdun, ‘Ülke güvenliği için atılacak adımları destekliyoruz ancak verilen bu yetki Müslümanları hedef almakla kalmayıp, toplumda önyargı oluşmasına da yol açacak’ dedi: 

“Bizi çok endişelendiren bu plan, meşru sebeplerle seyahat ettiği halde hedef alınan bireylerin sayısının artmasına yol açacak. Burada, İngilizlerin benimsediği 'Suçluluğu kanıtlanana kadar herkes masumdur' ilkesinin altını çizmek istiyoruz, çünkü artık insanlar klişelere, tahminlere ve görüntülerine göre niyetlerinin ne olabileceğine bakılarak durdurulabilecek.”

"IŞİD BAHANE..."

“Yabancı ülkelerden bakınca sanki bu yasa çıktığında Müslümanlara zorluk çıkaracaklarmış gibi gözüküyor ama biz zaten son birkaç yıldır aynı muameleye maruz kalıyoruz. Biz zaten havaalanlarında farklı bir bölmeye alınıp, aşağılayıcı bir muameleyle özel aramaya tabi tutuluyoruz. Son yıllara sebepsizce pasaportuna el konulan, havaalanında girişine izin verilmeyen çok arkadaşım oldu. Şimdi bunu sadece yasal zemine oturtuyorlar. Artık IŞİD tehdidini bahane edip bunu göstere göstere yapacaklar, meşrulaştırıyorlar. Müslümanlara takındıkları tavrı gizlemelerine gerek kalmadı. Bir yandan ‘bir şey değişmeyecek ki’ diyorum, bir yandan da bunları yasal zemine oturtabilecekleri için çok kaygılanıyorum, bir sonraki adım ne olacak acaba?”

"BÜTÜN MÜSLÜMAN NÜFUSU SORUMLU TUTUYORLAR"

Pakistan kökenli bir İngiliz vatandaşı olan Ali, New Port’ta eski şehrin merkezinde bir dükkân işletiyor. ‘IŞİD’in yaptığı katliamlar burada duyulduğundan beri neler çektiğimizi bilemezsiniz’ diyen Ali, bununla ilgili detay vermese de, kaygısını anlatıyor: 

“Bu yasa kesin çıkacak, çünkü hepimizden şüpheleniyorlar. Çok kaygılıyız. Birleşik Krallık’tan giden toplam birkaç yüz kişi varmış. Eskiden El Kaide’ye giden oluyordu ama sayı daha azdı. Evet, IŞİD’le birlikte sayı arttı ama, Birleşik Krallık topraklarında 1 buçuk milyonun üzerinde Müslüman yaşıyor. IŞİD’le savaşmaya gidenlerin sayısı bunun yüzde biri bile değil. Bu kadarcık insan için hepimize neden bunu çektiriyorlar? Koca bir Müslüman nüfusu bundan sorumlu tutacaklar."