İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 'yasa dışı dinleme,  casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak  kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi  olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını  engellemeye teşebbüs' suçlamasıyla 'paralel yapı' iddialarına yönelik yürütülen soruşturma  kapsamında düzenlenen 3. dalga operasyon askere uzandı. 
 
MİT TIRLARININ DURDURULMASI
 
Soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube  Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonda, aralarında bir binbaşının da bulunduğu  34 muvazzaf asker hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldı. Soruşturma  kapsamında, elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da Ocak  2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının ''Selam Tevhid'' dosyası kapsamında  yapıldığı belirtiliyor. 
 
Söz konusu şüpheliler, MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin Adana  Ağır Ceza Mahkemesi'nde ''casusluk'' suçundan yargılanıyor. Bu operasyon kapsamında ise aynı şüpheliler hakkında ''Terör örgütüne  üye olmak'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini  yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından işlem yapılacağı kaydedildi. 
 
SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca,  daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör  Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da  yapılan operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt  Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı. 
 
Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat  2015'de düzenlenen 2. operasyonda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan  örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri  casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini  yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı  kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden, 17'si çıkarıldıkları  mahkemece tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve emre uslu hakkında da  tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı. 
 
''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 'paralel yapı' iddialarına yönelik 22 Temmuz'dan bu yana  yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmıştı.