Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik son 2 yılda düzenlenen operasyonlarla örgütün yapılanması ve amaçları ortaya çıkarıldı.

FETÖ/PDY'ye yönelik "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "devlet bürokrasisinde, emniyette ve yargıda yapılanmak", "örgüte yakın kişilerin kamu kurumlarına ve TSK'ya yerleşmesini, yükselmesini sağlamak ve buralardaki bazı personelin tasfiyesini yapmak", "örgüte finansman sağlamak", "çıkarları doğrultusunda siyasetçileri, askerleri, iş adamlarını, bürokratları, emniyet personelini, gazetecileri, akademisyenleri usulsüz ve yasa dışı dinlemek", "KPSS ve emniyet sınavları ile askeri sınavlarda usulsüzlük yapmak" gibi çok sayıda suçtan 2014 yılında operasyon başlatıldı.

Operasyonlar kapsamında, 750'si polis, 80'i asker olmak üzere bin 800 dolayında kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 205'i polis, 34'ü asker olmak üzere 439'u tutuklanırken, aradan geçen süreçte tutuklananlardan bir bölümü, itirazlar üzerine ya da yargılama sırasındaki tahliye kararlarıyla serbest bırakıldı.

Halen aralarında FETÖ/PDY'nin üst yönetiminden isimlerin de olduğu 278 şüpheli cezaevinde bulunuyor.

"FETÖ/PDY" ilk kez iddianamede

Devletin topyekun mücadele ettiği PDY'ye yönelik ilk operasyon, şubat 2014'te "casusluk" soruşturması kapsamında Adana'da başlatıldı.

Adana'daki ilk soruşturmayı daha sonra başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok ilde gerçekleştirilen operasyonlar izledi. Operasyonlar kapsamında hazırlanan, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede ilk kez "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" ifadesi kullanılarak, gözaltındaki 4'ü polis 7 şüphelinin "Fetullahçı Terör Örgütü" üyesi oldukları öne sürüldü.

Ayrıca İstanbul'da "yasa dışı dinleme"ye ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekede de FETÖ/PDY tanımlamaları ilk kez kullanıldı. Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile çok sayıda bakan, bürokrat ve akademisyenin de olduğu 101 kişinin "müşteki-mağdur" olarak yer aldığı fezlekede, örgütün kuruluşu, amacı, yapılanması, faaliyetleri ve stratejisine de değinildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı terör örgütlenmesinin "ülke ve bölge imamları" oldukları ileri sürülen "tepe yönetimine" yönelik 73 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, 5 kişi gözaltına alınırken, 60 kişinin yurt dışında olduğu bildirildi.

KPSS soruşturmasına ilişkin iddianamede FETÖ/PDY'nin, Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nda tanımlanan "silahlı terör örgütü" özelliklerini taşıdığı ifadelerine yer verildi.

HSYK, yargıdaki paralel yapılanmaya ilişkin iddialar nedeniyle 5 hakim ve savcıyı meslekten ihraç ederken, 69 hakim ve savcıyı da tedbiren görevden uzaklaştırdı, birçok savcı ve hakim hakkında da inceleme başlattı.

Türkiye genelinde yürütülen Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin soruşturmalar kapsamında bir numaralı sanık Fetullah Gülen hakkında 4 soruşturmada "kırmızı bülten"le aranması için Adalet Bakanlığına yazı gönderildi.