Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) soruşturmaları ve davalarında haklarında yakalama kararı olan bir numaralı sanık Fetullah Gülen dahil birçok şüpheli yurt dışında bulunuyor.

PDY'nin "şikede kumpas" yaptığına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün 19 Nisan'da düzenlediği operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş, eski Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve avukat Halil İbrahim Koca adreslerinde bulunamadı.Zanlılardan Dumanlı, Tekalan, Karakuş ve Koca'nın yurt dışında oldukları, Likoğlu ve Ekizoğlu'nun haklarında yurt dışına çıkış yasağı olduğu, bu sebeple ya yurt içinde saklandıkları ya da kaçak yollarla yurt dışına çıkmış olabilecekleri belirtildi İddianamelerde yer alan örgütün bir numaralı ismi olan ve hakkında yakalama kararı bulunan Fetullah Gülen, 1999'dan beri ABD'de yaşıyor. Emre Uslu, Selam Tevhid'de kumpas soruşturması kapsamında açılan davada, Sinan Dursun ise 25 Aralık kumpas davasında firari sanık olarak yer alıyor.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklanması amacıyla yakalama kararı çıkardığı eski savcı Muammer Akkaş'ın firar ettiği tespit edildi.PDY'nin yaptığı 17-25 Aralık darbe girişiminin savcıları Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın da haklarında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarılmasından önce yurt dışına kaçtıkları belirlendi. Çorum Savcısı Fikret Seçen'in Hollanda'nın Amsterdam şehrine gittiği öğrenildi. Ayrıca Ergenekon, Odatv gibi birçok davanın savcısı olan ve HSYK tarafından açığa alınan Cihan Kansız'ın da Belçika'ya gittiği ortaya çıktı.

Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek'in ise operasyondan iki gün önce 30 Ağustos'ta uçakla İngiltere'ye gittiği belirlendi. Ayrıca hakkında tutuklama kararı çıkarılan iş adamı Abdullah Büyük'ün de Bulgaristan'da olduğu kaydedildi.

Diğer soruşturma ve davalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili "başbakanı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatının gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçlamaları yöneltilen 5 kişi de yurt dışına kaçtı.

KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik operasyonda haklarında yakalama kararı çıkarılan aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 83 kişiden 7'si de yurt dışında. Usulsüzlük iddialarına yönelik soruşturmanın ikinci etabında ise hakkında gözaltı kararı alınan 78 sanıktan 4'ünün yurt dışında bulunduğu, 2'sinin de yurt içinde firari durumda olduğu öğrenildi.

Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ve eski Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de firari olarak arananlar arasında yer alıyor.