Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince FETÖ/PDY’ye insan kaynağı sağladığı iddiasıyla düzenlediği operasyonda, örgüt üyelerinin dikkat çekmemek için yapmaları gerekenlerin listesi ele geçirildi. Geçen 6 Aralık’ta, FETÖ/PDY’ye yönelik operasyonda, devlet kurumlarına kendi elemanlarını yerleştirmek amacıyla kurulduğu ve insan kaynakları departmanı gibi kullanıldığı ileri sürülen bir derneğin yönetici ve çalışanı 11 kişi, dört aylık bir çalışmanın ardından gözaltına alınmıştı.

Tüm istekler maddelendi Dernek yöneticilerinin, Paralel Devlet Yapılanması’na (PDY) bağlı özel okul, dershane ve özel üniversitelerde okuyan ya da örgüte yakın kişiler vasıtasıyla referans olunan, FETÖ’ye hizmet edebilecek öğrencileri tespit ettiği, bu öğrencilerin öz geçmişlerini bir havuzda topladıkları belirlenmişti. Gözaltındaki zanlılardan 3’ü tutuklanırken, ele geçirilen evraklar içinde örgüt mensuplarının hassasiyetle dikkat etmesi gerekenlerin maddelendiği bir liste de bulundu. Yeniyüzyıl'dan Esra Alus'un haberine göre; Örgütün, üyelerin fiziki ve teknik takibe takılmalarının önlenmesi için hazırladığı ve uyulmasını zorunlu kıldığı listede yok yok.

Listeden dikkat çeken bazı talimatlar şöyle: 

* Bank Asya’da birinci derece akraba dahil hesap olmaması.

* Gazete ve diğer yayınlara abonelik, kendisi ve birinci derece akrabaların adresleri olmamalı.

* Dershane, kurs bölümüne hizmet müessesesi kesinlikle yazılmamalı.

* Hizmet müesseselerine araçla giriş yapılmamalı, araçlar bizzat uzağa bırakılabilir.

* Şakirtler, kaldıkları evlerde ve çevresinde özel matematik ve İngilizce dersi verebilir. ‘Telefon şudur’ denilerek broşür basılır. Apartmanlara atılır, birkaç tane çevreye yapıştırılır ve en azından gelen öğrenciler üzerinden perdeleme yapılır.

* Evlerde su, elektrik abonelikleri şakirtlerin değil hizmetle irtibatı olmayan akrabaların üzerine yapılabilir. Bu aşamada en son anne ve baba da kullanılabilir. Esnaf abiler kullanılmamalıdır.

* Karşı tarafın art niyetli olduğu düşünülerek hareket edilmelidir.

* Seyahatlerde ortak rezervasyon yapılmamalıdır. Şehir dışına giderken şahsi telefon evde açık olarak bırakılmalıdır.

* Müstear isim mutlaka kullanılmalıdır.

* Elektronik posta ve normal postaların kontrol altında tutulduğu unutulmamalıdır. Açıp içine bakıp tekrar eskisi gibi kapatılabilir. Gmail tercih edilmelidir.

* Kullanılan araçların plakaları üzerinden ve benzeri istasyonlardan sürekli kontrol altında tutulduğu unutulmamalıdır. Petrol Ofisi sıkıntılıdır.

* Cep telefonlarından hizmet kurumlarına SMS dahi gönderilmemelidir. Telefon irtibatı kurulmamalıdır. Kurulması gerekiyorsa ‘Cover Me’ ve ‘Kakao’ programları üzerinden görüşülmelidir. Telefon ve bilgisayarlarda VPN kullanılmalıdır.

* Görüşmek için kurumlara gelenler teknolojik sinyal veren aletler taşımamalıdır.

* Sosyal medya üyelikleri kesinlikle kapatılmalıdır. ‘Ben bir şey yazmıyorum’ denmemeli, arkadaşların tespit edildiği bilinmelidir.

* Facebook ve Twitter hesabı olmamalı, hesapları olanlar kullanıcı bilgilerini değiştirerek kapatmalıdır. E-mail resmi işlerde kullanılmamalıdır.

* Köşe yazarlarına müspet, menfi yorum yapılmamalıdır.

* Hizmet müesseselerinden kredi kartıyla alışveriş yapılmamalıdır, üç kişi tutuklanmıştır.