Sakarya İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, 15 Temmuz’dan önce personeliyle yaptığı gizli toplantıların FETÖ tarafından kaydedilip, darbeden 10 gün önce Youtube’a yüklendiğini söyledi. Pınarbaşı,  Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na yaptığı sunumda şunları kaydetti:
17-25 Aralık’tan sonra Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’ne atandım. DAEŞ’in Kobani’ye saldırısı oldu. FETÖ’nün emniyet içindeki yapılanmasıyla burada karşılaştık. 18 Eylül 2014’te mülteci akını oldu. O an İstihbarattan bilgi akışının normal olmadığını hissettim. Emniyet Amiri Mustafa Balcılar’a ‘sana bilgi gelmiyor mu?’ diye sordum. Ses tonundan ilgisiz olduğunu gördüm. Kasıtlı olarak istihbarat bilgisini gizlediğini tespit ettik. Bunu Ankara’ya bildirdik ve ihraç oldu. 15 Temmuz’da da ‘kırmızı’ ByLock listesinden çıktı.
Şüpheli araçların takip edildiği bir plaka sistemi var. Yakup Şafak adlı bir polis memuru, benimle görüşmek istedi. ‘Sayın müdürüm, siz plaka sisteminin açılması için yazı yazıyorsunuz. Ama cemaat evinde bize ders veren Mustafa hoca bu sistemin kapalı kalmasının faydalı olacağını söyledi. Sizin gönderdiğiniz yazılar kaale alınmıyor’ dedi. Durumu tetkik ettiğimde bu gerçekti.
15 Temmuz’dan önce benim kendi personelimle yaptığım gizli iki yıllık toplantıların örgüt tarafından kaydedildiği ve darbeden 10 gün önce Youtube’a yüklendiğini gördüm.
Mültecilerin akın ettiği süreçte, Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ve Tarım Bakanı Mehdi Eker geldi. Biz jandarma bölgesi olmasına rağmen, çeşitli tedbirler oldu; ama ne yazık ki daha iyi tedbirler alınsaydı bu taşlama hadiseleri olmayabilirdi. Bilerek boş alan bırakıldığını ve sıradan bir olay olmadığını gördük. 21 Eylül 2014’te. Ekstra tedbir almasaydık belki hastanelik olacaktı. Görev alanımız olmamasına rağmen bakanlarımızı araçlara bindirdik gönderdik.
Darbe girişiminden önce 8 Temmuz’da, Şanlıurfa’da Ebu Haydar isimli Suriyelinin evine operasyon yaptık. İki canlı bomba yeleği bulduk. Türk muhaberatına çalıştığından bahsetti. Jandarma içinde FETÖ hakimdi. Ebu Haydar’ın alması gereken bombaları Jandarma kasıtlı olarak almadığı. Bu bombalar İstiklal Caddesi ve Atatürk Havaalanında patlatıldı. Patlayan bombalar Ebu Haydar’ın evinde ele geçirilenlerin aynısıydı. İçindeki TNT’nin oranı da aynıydı. Maalesef bu patlamalar oradaki görevlilerin ihmali değil, kasıtlı yapıldı.
Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Atcan atandığında 2015 Ağustos’da ziyaret ettim. Bana ‘Ben söylenenleri Fethullah Gülen’in yaptığına inanmıyorum. Hocaefendi bir din adamıdır, hatta bunların sorumlusu Cumhurbaşkanıdır, o hesap vermelidir’ diye bir ifade kullandı.