Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD'e karşı mücadele açıklamasının ardından AK Parti'nin 'eski' çekirdek kadrosundan bir isimle yaptığı konuşmayı köşesine taşıdı.

Fatih Altaylı'ya IŞİD'le mücadele Batı'nın yanında yer almanın AK parti'yi zorlayacağını belirten bu isim, 'çözüm' olarak ise şunu öneriyor:

"Bugüne kadar nelere ikna ettiler, buna mı edemeyecekler. Madem size fetva gerekiyor, uygun bir hoca bulur fetvayı da alırlar."

Fatih Altaylı'nın 'Bulunur bir kılıf' başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

İSLAMİ ÇEVRELERDE SAYGINLIĞINI KORUYOR

AK Parti'nin "eski" çekirdek kadrosundan bir isimle konuşuyorum.
Milli Görüş günlerinden beri hareketin içinde olan, bir dönem Erdoğan'ın yakın çemberinde yer alan, daha sonra Erdoğan ve "danışman" çevresi tarafından dışlanan, ama hâlâ "İslami" çevrelerde saygınlığını koruyan bir isimle.

Türkiye'nin IŞİD'e karşı yapılacak operasyonun içinde hem de ön saflarda yer alacağının ABD Dışişleri Bakanı tarafından açıklanmasının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da "Her türlü desteği vereceğiz" şeklinde "teyit" edilmesinin ardından konuşuyoruz.

DIŞ POLİTİKADA U DÖNÜŞÜ

Hafta başında yazdığım gibi yine bir "dış politika U dönüşü" söz konusu.
İran politikasından Kürecik'e izin vererek, Libya'ya uluslararası müdahale karşıtlığından "Libya ya savaş gemilerimizi yollayarak" dönmemiz gibi, burada da bir dönüş var.
Belli ki, ABD'de "Zoru" görüp dönüyor Türkiye.
Telefonda konumuz bu.
Karşımdaki şöyle diyor:

HIRİSTİYANLARLA EL ELE SAVAŞ HOŞ KARŞILANMAZ

"Bu karar AK parti'yi yorar, zorlar"
Niyesini anlatıyor.
"Bizim camia (camiadan kastı Türkiye'deki İslami gruplar), IŞİD'in yaptıklarını doğru bulmayabilir, IŞİD'i onaylamayabilir, IŞİD'in yanlış hareketler içinde olduğunu düşünebilir, IŞİD'i sevmeyebilir. Ama Batı Dünyası ile, yani bizim Hristiyan Dünya dediğimiz insanlarla el ele verip, IŞİD'e doğrudan savaş açmamızı da hoş karşılamaz."

LAİKLER BUNUZ ANLAYAMAZ

"Madem sevmez ve onaylamazlar niye bunlarla mücadele edilmesi onları rahatsız eder?" diye soruyorum.

"Siz laikler bunu anlayamazsınız. IŞİD'e karşı savaşmak İslami açıdan izah edilemez. Bu savaşı 'Haklı' gösterecek fetva alınamaz. Bunlar sizin için değer taşımayabilir ama AK parti açısından bunlar önemlidir. Müslüman'ı kırmak için Batı ile işbirliği yapılmasını izah edemez AK parti" yanıtını alıyorum.
Benim buna karşı söylemim ise çok daha basit:

"Bugüne kadar nelere ikna ettiler, buna mı edemeyecekler. Madem size fetva gerekiyor, uygun bir hoca bulur fetvayı da alırlar. Ona da uygun bir kılıf bulurlar."