Artvin'in Arhavi ilçesi Cumhuriyet mahallesinde yapımı devam eden 'Çılgın HES' olarak bilinen Kavak Hidroelektrik Santralinin inşaatı sırasında dev bir havuz oluşturuldu. Mahalle sakinleri, yerleşim yerine 30 metre mesafede oluşturulan dev havuzun, binaların zemininden su çekmesi ve oluşan sarsıntılar nedeniyle evlerin kolonları ile duvarlarında çatlakların meydana geldiğini iddia ettiler. Mahallede yaşayan 5 hane ve 30 nüfusa sahip Abay ailesi, çatlaklar nedeniyle çökme riski bulunduğu ve korkudan evlerine giremediklerini söylediler.
Kazılan dev çukurun sürekli su dolduğu, zeminin çakıl zemin oluşundan dolayı havuzda toplanan suyun evlerinin zemin katından çıktığını belirten Yaşar Abay; “Evlerimizin kolonları ve duvarları çatladı. Duvarlarda sıvalar bile dökülmeye başladı. Evlerimiz yıkılma tehdidi altında. İlgili tüm kurumlara şikayette bulunduk. Sesimizi duyuramadık. Bize kulak veren olmadı. Mühendisler gelip evimizde incelemede bulundular ama hiçbir şey değişmedi. Yanı başımızda çalışma aynı hızı ile devam ediyor. Evlerimize girmeye korkuyoruz. Bir facia yaşanmadan sesimizin duyulmasını istiyoruz” dedi.
Safiye Abay isimli 75 yaşındaki hane sakini ise; “Geçtiğimiz günlerde evde otururken dışarıda alışma yapılıyordu. Sert bir sarsıntı oldu. Ev başımıza yıkılacak sandık. Ben hastayım. Şok geçirdim. Kendimi dışarı güçlük attım” dedi.