Adını yazar William Shakespeare'in Othello adlı eserinden alan bu rahatsızlık, eserde olduğu gibi kişinin sevdiği birini hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade edilir. Sevgilinin kaybı, kaybedilme tehlikesi, sevilen kişiye ve bir rakibe karşı duyulan düşmanlık, kişinin kendisine saygısını azaltan narsizimle birlikte gelir


Araştırmacılar patolojik kıskançlığı erkeklerde ereksiyonla ilgili güçlüklere, kadınlarda cinsel tatmine ulaşamamaya ya da cinsel işlev bozukluğuna dayandırıyorlar. Patolojik kıskançlık erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülüyor. Othello sendromuna sahip kişi genellikle eşini ya da sevgilisini yüzleştirir ve imgesel sadakatsizliği bozma girişimlerinde bulunur, örneğin; eşinin özerkliğini kısıtlama, gizlice eşini izleme, imgesel aşığı araştırma, eşine saldırıda bulunma gibi. Bu nedenle bu kişilerin tehlikeli olabileceği, şiddete başvurabilecekleri unutulmamalıdır. Nitekim yıllardır bu sendrom yüzünden işlenen yüzlerce cinayet ve saldırı rapor edilmiştir. Çoğu cinayet kanıt olmaksızın sadece aldatılma düşüncesi ve hissinden dolayı işlenmiştir.

Eğer sevgilinizin ya da eşinizin Othello sendromu varsa şu belirtileri gösterebilir;
Aşırı derecede aldatılma korkusu

Kişideki aşırı özgüven eksikliği ve düşük benlik değeri

Sevilen kişiden ayrılmanın bir fobi haline gelmesi

Hakaret ederek partnerine kendini değersiz hissettirmek

Aşırı kontrolsüz tepki ortaya koymak


Cinsel ve günlük hayatınızda saldırganlık ve şiddet eğilimi

Uzman kontrolü dahilinde bu durumdan kurtulmak mümkün, bunun için ilk adım çift terapisine giderek yardım almak. Bir çift terapisinde hekim patolojik kıskançlık tanısı koyabilmesi için hastanın eşi ve yakın çevresi ile görüşülmeli, eşlerin her ikisinden de evlilik ve cinsel hayatına dair öykülerini öğrenmelidir.