Mahkemenin İBB'ye devrini durdurduğu Esenler Otogarı'nın otoparkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla İSPARK'a devredilmişti. Otogar gelirinin yüzde 25'inin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) aktarılacağı ve Otogara giriş çıkışlarda ise ilk 1 saatin ücretsiz olacağı ifade edilmişti.

Uluslararası Trakya ve Anadolu Otobüsçüler Derneği ile Avrasya Terminal İşletmeleri Anonim Şirketi, belediyenin kararına itiraz etti. Devir kararının uygulanmasıyla telafisi güç zararlar oluşacağı gerekçesiyle "davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara karara cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin durdurulmasına" karar verildi.

İşletmeci'nin sözleşmesi 4 mayıs'ta sona ermişti

2016'daki darbe girişiminin ardından "15 Temmuz Şehitler Otogarı" adı verilen otogarı işleten Avrasya Terminal İşletmeleri'nin (AVTER) sözleşmesi 4 Mayıs'ta sona ermişti. Esenler Otogarı, Metro Turizm'in patronu, firari Galip Öztürk'ün kızı olan Ayten Öztürk Ünal'ın patronu olduğu AVTER yönetimi altındaydı.

İmamoğlu: yüksek teknoloji merkezine dönüştüreceğiz

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 29 Haziran'da yaptığı açıklamada, otogarın hızlıca taşınma ve dönüşmesini gerçekleştireceklerini belirterek, "Esenler Otogarı'nı yüksek teknoloji merkezine dönüştüreceğiz. Böyle bir yere çocuğum girmez, eşim girmez. 16 milyon İstanbullunun çoluğunu çocuğunu ben nasıl buraya göndereceğim" demişti.