Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni oyuncu Erhan Yazıcıoğlu, darbe destekçisi Levent Üzümcü'ye sahip çıktı.

Yazıcıoğlu, açıklamada karardan sorumlu olan kişileri de yanlışı düzeltmeye çağırdı.

SANAT GİBİ ÜLKE DE KİN VE NEFRETLE YÖNETİLMEZ

Yapılan ortak açıklamanın ardından konuşmasını sürdüren Yazıcıoğlu, yaklaşık iki yıldır görevde olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Bizi bu göreve getirenler kadar, onlara karşı sorumlu olduğumuz kadar, bizi burada isteyen bine yakın arkadaşımız da çok önemlidir. Görev süresince bize karşı olanlar oldu, kızdık, üzüldük. Ama kin ve nefretle sanatın üretilemeyeceğine karar verdik. O yüzden herkese kucak açtık. Disiplin ve otoriteyi asla ihmal etmedik. Sevmeyenlere de kucak açtık. Sanat gibi ülke de kin ve nefretle yönetilemez. Bunun olamayacağını gördük. Daha fazla görmeye çalışarak daha fazla insan yitirmeyelim. Daha çok birbirimizin önünü kesmeyelim. Lütfen biraz birlik olsak da, biz de sadece keşke sanatımızı yapabilsek. Politikanın içine çekilmeye çalışılsa da biz mümkün olduğu kadar dışında dursak” diye konuştuk.

“NEDEN İSTİFA ETMEDİK?”

“Neden hala istifa etmedikleri” konusunda sorular olduğunu belirten Yazıcıoğlu, masaya bıraktığı kitabı işaret ederek, “Muhsin Ertuğrul’un dediği gibi ‘Bizden sonra tufan olmasın’ istiyoruz. Seyirci oranının yüzde doksanı geçtiği, İstanbul halkının olduğu kadar Anadolu’da da oyunlarımıza istek yapıldığı böyle bir dönemde bu sahneyi bırakmak içimizden gelmiyor. Ben burada doğdum 49’uncu yılım. Ve yine burada ölmeyi düşünüyorum ama koltukta değil. Bildiğimiz işi yapmaya devam ediyoruz. Kin ve nefretle ne tiyatro ne de ülke yönetilemez. Perdeler açılacak. Bütün perdeler açılacak. Bir şekilde çözüm bulacağız. Levent’i asla dışlamayacağız. Kararlarımızı bine yakın arkadaşımızla birlikte alacağız. Çünkü bu tiyatro bizim ve bizim olarak kalacaktır. Kovulsak da buradayız. Bizi sahneden kimse ayıramaz"

SADECE LEVENT İÇİN SİYAH GİYİNMEDİK

Yazıcıoğlu, bir gazetecinin “Tiyatronun yas günü, dediniz ve hepiniz siyah giyinmişsiniz. 

Tepkileriniz sürecek mi? Sorusuna, “Biz burada kuvvetlenerek oturuyoruz. Siyah giyinmemizin sebebi sadece Levent’in aramızdan ayrılışı değil, son aylarda teröre pirim veren insanları yadsımak ve kınamak adınadır. Ölümlerin son bulması adınadır, teröre lanet adınadır ve terörü tahrik eden siyasileri de kınamak adınadır" dedi.

LEVENT’İN KONUK OYUNCU OLARAK SAHNEYE ÇIKMASINI TALEP EDECEĞİZ

Yazıcıoğlu, “Bu tür uygulamaların önünde somut olarak nasıl duracaksınız” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Var olduğumuzu ve bu perdenin açılması gerektiğine inanarak var olacağımızı göstereceğiz. İkincisi yasaları zorlayacağız. Bu süreçte Levent’in konuk oyuncu olarak sahneye çıkmasını ve oyununu sürdürmesini talep edeceğiz. Bu sanırım memurun kanununa aykırı değildir, diye tahmin ediyorum. Bu tür çözümler kafamızda var üretmeye de devam edeceğiz"