Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, "Davutoğlu'nun ömrü" başlıklı bugünkü yazısında 2024 Erdoğan'dan sonra Cumhurbaşkanlığı koltuğuna Ahmet Davutoğlu'nun çıkacağını yazdı.
Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması sonrası AK Parti'de 2034 planlarının yapılmaya başlandığını yazan Selvi, bundan sonraki siyasi süreçle ilgili şu tahminlerde bulundu.

"...

Tablo şu:

2014-2019 Erdoğan'ın 1.Cumhurbaşkanlığı dönemi.

2019-2024 Erdoğan'ın 2.Cumhurbaşkanlığı dönemi

Ancak güçlü Çankaya-Güçlü Hükümet modeliyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan-Başbakan Davutoğlu yönetimiyle ikinci büyük sıçramayı gerçekleştirdiği taktirde Türkiye, 2034 yılına kadar Çankaya ve siyasi istikrar kaygısı taşımayan bir ülke haline gelmiş olacak. En azından iktidar odaklarında 2034 perspektifine göre zihni hazırlıklar yapıldığını paylaşmak istiyorum.

Hükümetin güvenoyu almasının hemen ardından Davutoğlu ile memleketi Taşkent'e gittiğimizde, 'Başbakan olarak ilk kez memleketine geldi' deniliyordu. 10 yıl sonra bu kez, 'Davutoğlu Cumhurbaşkanı olarak ilk kez memleketine geldi' mi denilecek diye düşünmeden edemedim.

Tabii ki bu değerlendirmeleri yaparken Türkiye'nin başkanlık ve yarı başkanlık gibi sistem arayışlarını da gözardı etmemek lazım.

Erdoğan, AK Parti'nin ve Türk siyasetinin önüne 2023 gibi büyük bir hedef koydu.

Erdoğan'dan sonra Çankaya'da 2 dönem Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Türkiye'yi nereye taşır? 2034'e...

2024-2029 1.Davutoğlu dönemi

2029-2034 2.Davutoğlu dönemi.

Şöyle istismar edilir, böyle değerlendirilir kaygısı taşımadan söyleyeyim ki, bunları Türkiye, artık 2034 yılına kadar Çankaya ve Hükümet sendromu yaşamayacak, öngörülebilir bir ülke olduğunu anlatmak için yazıyorum.

Bu arada Konya'da evinin bahçesinde sohbet ettiğimiz sırada Davutoğlu'nun bir yönü dikkatimi çekti.

Daha o gün güvenoyu almış bir hükümetin çiçeği burnunda bakanıydı. Ama uzun vadeli konuşuyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da söyledi. Davutoğlu geçici bir başbakan olmayacak. Zaten Davutoğlu da tüm adımlarını 8 aylık bir hükümetin Başbakanı olarak atmıyor. Özgüveni yüksek ve uzun vadeli planlamalar yapıyor, yeni kurullar oluşturuyor.

Birer hafta arayla toplanacak olan, mini MGK anlamına gelecek 'Ulusal Güvenlik Mekanizması' ve 'Çözüm Süreci Mekanizması' kurdu.

Ayrıca günlerdir AK Parti Genel Merkezi'nde ve her birimden ayrı ayrı brifingler alıyor. Bakanlıklardan brifingleri, bizzat bakanlıkları ziyaret ederek alacak.

27 Ağustos'ta AK Parti Genel Başkanı seçildiği ve Başbakanlık görevini üstlendiği günden bu yana Ahmet Davutoğlu, uzun vadeli planlamalar yapan, 'Güçlü Başbakan' profili çiziyor.

İkinci bir özellik.

'İnşacı bir süreç ve inşacı bir Başbakan'

Tüm bu süreçlerin kritik adımı 2015 seçimleri olacak. Davutoğlu bunun farkında.

O nedenle daha seçim sürecine girilmeden seçim startını verdi.

Türkiye gibi burnunun ucunu göremeyen bir ülke 2034'e kadar öngörülebilen bir ülke haline geldiyse burada güçlü liderliği sayesinde en büyük pay Recep Tayyip Erdoğan'a ait...