Erdoğan, Mesaj Vermişti! ABD Büyükelçisi'nin İlgisi Dikkat Çekti
Birleşmiş Milletler (BM) Ankara Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, bu akşam BM'nin kuruluşunun 71. yılı nedeniyle Ankara Hilton Oteli'nde bir resepsiyon verdi.

BAKAN YARDIMCISI AHMET YILDIZ KATILDI

BM'nin 71. Yılı nedeniyle Ankara'da verilen resepsiyona; hükümeti temsilen Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız katıldı.

ABD'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BASS DA KATILDI

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile başta İngiltere olmak üzere çok sayıda batılı ülkenin büyükelçisi de resepsiyona ilgi gösterdi.

Resepsiyonda yapılan konuşmaların ardından, Malhotra ve Yıldız üzerinde BM ambleminin olduğu pastayı kesti.

RESEPSİYONDA BELİRLİ BİR SÜRE KALMASI DİKKAT ÇEKTİ

ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin resepsiyona katılarak belirli bir süre kalması dikkat çekti.

Bu tablo; Türkiye'nin BM çerçevesinde artan önemi konusunda fikir verebilir.

Bununla ilgili üç etkeni şöyle sıralamak mümkün:

1- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından önerilen eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, BM Genel Kurulunca oybirliği ile yeni BM Genel Sekreteri seçildi. Guterres, 5 yıllık görevine 1 Ocak 2017'den itibaren başlayacak. Guterres, daha önce BM Mülteciler Yüksek komiseri idi. Guterres, bu sıfatı ile Türkiye'deki mülteci kamplarına birden fazla ziyarette bulunmuştu. Guterres, BM Genel Sekreteri seçildikten sonra "Suriye halkının çektiği acıları görmek kalbimi paramparça ediyor. Şunu söyleyebilirim ki, Suriye halkına barışı götürmek için elimden geleni yapacağım" demişti.

2 - Türkiye,Haziran ayında açıklanan Küresel İnsani Yardım 2016 Raporu'na göre, 2015 yılında ABD'nin ardından en çok uluslararası insani yardım yapan ikinci ülke konumuna geldi. Türkiye 2015 yılında ayrıca, mili gelirinin 0,37'sini insani yardım için ayırarak, bir kez daha,"Dünya'nın En Cömert Ülkesi" oldu. Bu da Türkiye'nin BM nezdindeki önemini artırdı.

3- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM'nin 71. Yılı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Şüphesiz uluslararası barış ve güvenliğin temini başta olmak üzere BM'nin temel kuruluş amaçlarını layıkıyla yerine getirebilmesi, BM Güvenlik Konseyi'nin günümüzün ihtiyaçları doğrultusunda reforme edilmesine bağlıdır" ifadesini kullandı. Bu ifade, Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" tezinin diplomatik ifadesi olarak algılandı.