Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Yeni İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri ile Çevre Yatırımları Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Erdoğan Türkiye ile müzakereleri dondurma kararı alan Avrupa Parlamentosu'na sert tepki gösterdi. Erdoğan özetle şunları söyledi: Türkiye gibi topraklarında neredeyse her gün terör eylemi yapılan bir ülkeye 'terörle mücadele etme' demek aslında 'dükkânı kapatıp git' demektir. Çünkü terörle mücadele etmemek, terör örgütlerine teslim olmaktır. Ey Avrupa Parlamentosu, siz terör örgütüne çanak mı tuttunuz, hayırlı olsun. Türkiye de OHAL varmış, terörün üzerine gidiliyormuş idam cezası tartışılıyormuş, medyaya kısıtlama varmış bu kadarıyla kalmayıp bizi ekonomiyle de tehdit ediyorlar. OHAL kararını hükûmet verir, size ne! Bu ülkeyi Avrupa Parlamentosu mu yönetiyor, bu ülkenin hükûmeti mi yönetiyor? Size ne? Haddinizi bilin haddinizi, geçti o, onlar mazide kaldı. Avrupa'da hangi devlet ülkemizin şartlarında bulunsa, değil olağanüstü hâl ilanı, çok daha ağır yaptırımlara gider. Bunun işaretlerine defalarca şahit olduk. En son mülteci sorununda Avrupa ülkelerinin bırakın hakkı hukuku, insanlıktan ne kadar uzağa düşebileceklerinin sayısız hikâyesi gazete arşivlerinde, insanların da hafızalarında mevcuttur. Eğer Avrupa Birliği bize 'başınıza ne gelirse gelsin sesinizi çıkarmayın' demeye getiriyorsa hiç kusura bakmasın. Batı'dan gelen hiçbir kurusıkı tehdit bizi bu ülkeyi savunmaktan alıkoyamaz. Koridorları terör örgütü militanları ile süslü AP'de alınan kararlarla Türkiye'yi hizaya sokacağını zannedenler büyük bir yanlış içindeler."


"Kim ne derse desin kendi yolumuzda ilerlemeye, kendi hedeflerimiz doğrultusunda yürümeye devam edeceğiz" diyen Erdoğan, "Bu yolda Avrupa Birliği bizimle birlikte olursa hem o kazanır hem biz kazanırız. Avrupa Birliği 'Ben illa başka istikamete gideceğim' diyorsa biz de kendimize yeni yol arkadaşları bulur hatta gerekirse tek başımıza yine de devam ederiz. Bunun için daha çok çalışacağız, daha çok yatırım yapacağız. Türkiye'yi mutlaka 2023 hedeflerine ulaştıracağız" diye konuştu. Türkiye’nin son 3 yıldır âdeta bir ateş çemberinden geçtiğini ifade eden Erdoğan "Cumhuriyetimizin kuruluşundan 90 yıl sonra yeni bir Kurtuluş Savaşı veriyoruz. İçinde bulunduğumuz durumun adı tam olarak budur” dedi. İdam konusunda da konuşan Erdoğan "Ben Hans'ın ağzına bakarak karar vermem. George'un ağzına bakarak karar vermem, onu iyi bilin. Ben Hakk'a ve halka yönelerek cevabımı veririm" değerlendirmesinde bulundu.

DÜNDAR'A CEVAP: Köşe yazarı müsveddesi
Almanya'nın kucak açtığı Can Dündar'a konuşmasında sert tepki gösteren Erdoğan "Bir tane köşe yazarı müsveddesi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor, kaçarak Almanya'ya gidiyor. Orada Almanya Cumhurbaşkanı ağırlıyor. Sonra konuşmalarında Türkiye'yi açık hava gazeteci hapishanesine benzetiyor. Bu nasıl hapishane ki sen kaçabiliyorsun. Seni tutuksuz yargılamak için serbest bırakan bu ülkeden niçin kaçtın? Karakter meselesi bu. Benim için diktatör başlığı attı. Ben diktatör olsaydım sen nasıl kaçacaktın" dedi.