Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Tıpkı insanlar gibi devletler de geride bıraktıkları ile anılırlar. Afrika'da Osmanlı denilince hala insanların yüzleri gülüyor. Afrika'nın neresine gidersek gidelim, alnımız ak başımız dik gidiyoruz. Tertemiz bir tarihe sahibiz.

Bugün bize insan hakları dersi vermeye kalkanların hepsinin bölgedeki tarihi kanlıdır. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki ülkeler yıllarca uygarlık taşıma iddiasıyla kıtayı sömürdüler. Bunu yaparken soykırım yaptılar. Avrupa'daki ihtişamın perdesini kaldırdığınızda, altında milyonlarca Afrikalının kanını görürsünüz. Onların şık kaldırımlarının altında Afrikalıların kanı var.

Ey Almanya! Bak yine söylüyorum; Holokost'un hesabını vereceksin. Sözde Ermeni soykırımı tasarısı yapacak son ülkesiniz. Bizim tarihimiz katliam değil şefkat tarihidir, aramızdaki fark budur.

Gezi'de endişe duyanlar vardı, şimdi Fransa kaynıyor, ben de endişe duyuyorum. Kadınları yerlerde sürüklüyorsunuz, endişeleniyoruz.

Afrika'da sömürü hala devam ediyor. Avrupalıların kendi tarihlerin bakmadan bizi asılsız iddiaların muhatabı yapmaları kara mizah örneğidir.

Biz Ermeniler bize sığındı diye kovmadık. Almanya'da terbiyesizce şunu konuşuyorlar; Ermenilere ait kiliselere el koymuşuz. Elinize, dizinize dursun! Ermenistan'dan gelenleri de ağırlıyoruz. Bunların yaklaşımının affedilir yanı yok. Arşivlerimizde milyonu aşmış belge var. Onurunuz varsa, ilminiz varsa, kendinize güveniyorsanız gönderin hukukçuları incelesinler.

Bir ukala çıkıp bir şey hazırlıyor, Alman Parlamentosu'na sunuyor. Birileri de çıkıp Türk diyor, ne Türkü! Bunların kanının laboratuvar testinden geçmesi lazım. 'Almanya-Türkiye ilişkileri etkilenmez' diyorlar. Sevsinler seni, nasıl etkilenmez! 

Siz yaptıklarınıza insanlık dışı suçlarınıza ortak arıyorsanız o ortak biz değiliz, gidin başka ortak bulun. Bu ucuz numaralar boyun eğmeyeceğiz. Bu konuyu bir sopa olarak kullanmanıza izin vermeyeceğiz.