Vatan Yazarı Murat Çelik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar'ı gözyaşları içinde bırakan o telsiz konuşmasının detaylarını köşesinde taşıdı...


“Günlerce Oramar Tepelerini teröristlerden temizlemek için mücadele eden Özel Kuvvetlerimiz’e, komutanları, “Artık nöbet değişimi vakti geldi. Sizi alıp başka birlikleri göndereceğiz” dediğinde telsizden gelen cevap şu: “Hedeflediğimiz tepelere bayrağımızı dikmeden kimse bizi geri çağıramaz.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün partisinin il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada anlattı bu anekdotu.

Davutoğlu’nun bu kadarıyla sözünü ettiği olayın ulaştığım detaylarını da ben anlatayım...

***

Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan, 6 Eylül’de Dağlıca’da, 15 silah arkadaşıyla birlikte şehit oldu. 27 Eylül’de Hakkari’nin Dağlıca ve Yüksekova kırsalında başlatılan kapsamlı operasyona Şehit Yarbay Çelikcan’ın adını verildi.

Bolu ve Kayseri Tugayları’nın komandoları ve Özel Kuvvetler timlerinin katıldığı ve 40 gün süren harekâtın sonunda, 7 Kasım itibariyle 119 teröristin öldürüldüğü açıklandı.

Komandolar ile birlikte, Özel Kuvvetler’in 7 taburu da; gece ısının sıfırın altında 15 derecelere indiği, bazı noktaları 3 bin 500 rakımlı olan bölgede 40 gün geçirdi.

Bu çatışmalarda, Bordo Bereliler’in (2 subay, 1 astsubay ve 2 uzman çavuş) 5’i şehit oldu, 5’i de yaralandı.

Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı da, operasyon süresince bölgede, arazideki yaklaşık 500 personelinin yanındaydı. Operasyonların bazılarına bizzat katıldı.

O telsiz konuşması

Türkiye’nin seçim sonuçlarını konuştuğu 2 Kasım tarihinde, Tümgeneral Aksakallı, Dağlıca’dan bölgedeki tabur komutanlarıyla yaptığı telsiz konuşmasında, “Çok çetin koşullarda kahramanca çarpışıyorsunuz, yoruldunuz” diyor ve arazideki timleri değiştireceğini, kuvveti tazeleyeceğini söylüyor.

Karşıdan gelen yanıt olumsuz oluyor. Subaylar, “Hayır komutanım, biz gayet iyiyiz. Yorulmadık. Timler, işimizi bitirmeden inmek istemiyor. Görevi tamamlamayıp bayrağımızı o tepeye dikmeden dönmeyeceğiz” diyorlar.

Bordo Bereliler’in komutanı bu cevap üzerine gözyaşlarını tutamıyor ve “Tamam” diyor.

Bu görüşmeden 3 gün sonra, 5 Kasım’da da Oramar Tepe PKK’lılardan temizleniyor.

Akar, Davutoğlu ve Erdoğan’ın gözyaşları

Tümgeneral Aksakallı, tabur komutanları ile yaptığı telsiz konuşmalarının kaydını Ankara’ya, Genelkurmay Karargahı’na gönderiyor.

Kaydı dinleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar da gözyaşlarına engel olamıyor duydukları üzerine. Ve kaydın yer aldığı dosyayı Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile paylaşıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, güvenlik toplantısının yapıldığı 5 Kasım Perşembe günü, Çankaya Köşkü’nde dinliyor konuşma kayıtlarını.

Genelkurmay Başkanı aynı telsiz konuşmalarını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da sunuyor.

Davutoğlu ve Erdoğan’ın tepkileri de komutanlar ile aynı oluyor. Devletin zirvesindeki iki isim de gözlerinde yaşlar ile dinliyor o konuşmaları.

***

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dünkün konuşmasında ‘gurur vesikası’ olarak aktardığı anekdotun ardında işte bunlar var.