Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda ziyareti sırasında fahri doktora törenine katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada az bilinen tarihi bir olaya değinerek, Mehmet Emin Paşa'nın uganda'da verdiği mücadeleyi anlattı.

'YÜZLERCE KEŞİF YAPTI'

Alman kökenli olan ve asıl adı Edward Schnitzer olan Mehmet Emin Paşa'nın o dönem köle ticaretine karşı mücadele verdiği anlatan Erdoğan, ''O dönemde bugünkü Uganda topraklarında Mehmet Emin adında aynı zamanda seyyah olan bir Osmanlı Paşası görev yapıyordu. Asıl mesleği doktorluk olan Emin Paşa aynı zamanda tabiat alimi olarak yüzlerce hayvan ve bitki türünü keşfetmiş ve bilim dünyasına kıymetli katkılar sunmuştur.'' dedi.

Emin Paşa'nın katledilmesine de değinen Erdoğan, ''Bu topraklarda 1892 yılında Kongo’da esir ticareti yapan bir aşiret tarafından katledilmiştir. Esir ticaretine karşı yürüttüğü mücadele Emin Paşa'yı böyle bir akıbete maruz bırakmıştır. '' şeklinde konuştu.

'124 YIL SONRA...'

Erdoğan, bugün Türkiye-Uganda ilişkilerinde Mehmet Emin Paşa'nın izinden gidildiğini ifade ederek şunları söyledi:

''Türkiye-Uganda kardeşliğinde önemli rolü olan, bize böyle temiz bir miras bırakan Emin Paşa'yı rahmetle, hürmetle yad ediyorum. 124 yıl sonra Emin Paşa'nın izinden giderek istiklal ve istikbal mücadelesini desteklediğimiz Uganda ile ilişkilerimizi geliştirmek için buradayız."